Herrie en gevaar

De kwestie van landbouwverkeer door de dorpskern van Wanssum zorgt voor veel onrust. De dorpsraad nodigt volkomen terecht mensen uit om een bijdrage te leveren in de gedachtevorming en het zoeken naar overtuigende argumenten om het landbouwverkeer uit de dorpskern te weren en over de rondweg te leiden. Daaraan wil ik een bijdrage leveren.

In Wanssum werden straatnamen pas ingevoerd in 1956. Zo was het adres van het huis van de familie Van Els tot voor die datum D44,  in de volksmond werd gesproken over: aan de Venrayseweg. De wegen-aanduiding is gebonden aan gebruiken die veranderen in de loop der tijden. 

Ooit lag Wanssum aan de doorgaande route van Antwerpen naar Kevelaer-Xanten, dat was in de Romeinse tijd en ver daarvoor. De Maas was bij laag water doorwaadbaar tussen Wanssum en Well bij de monding van De Grote Molenbeek, bij hoog water was er een veerpont en kon je tegen betaling van veergeld overvaren. De tijden van paard en kar zijn voorbij.

Nu zijn er containers en landbouwwerktuigen van uiteenlopende maten die in alle gevallen de maten van paard en kar te buiten gaan, zwaarder wegen, harder rijden en veel meer decibellen produceren dan het hoefgekletter van een trekpaard en het dokkeren van de karrenwielen. Het gebruik van werktuig, aandrijver, snelheid en geluidsvolume, verandert in de loop der jaren zoals ook de naamgeving en gebruiken veranderen. 


Nu spreken we van Europese wegen, nationale wegen, provinciale wegen en stad-en dorpsstraten. Tijden veranderen, routeaanduidingen zijn tijd- en situatie gebonden omdat de omstandigheden veranderen. Zoals bij veranderingen van gemeentegrenzen de kadasterbenaming van percelen verandert, om de beschrijving van de bezittingen overzichtelijk te houden, blijft het eigendomsrecht bij de bezitters van de percelen.


We betalen gemeentebelasting voor deze diensten en voor veergeld is weg- en waterbelasting een oplossing.

Verkeersvoorschriften zoals toegestane voertuigen en maximum snelheid zorgen voor een comfortabele veilige doorstroming van mensen en goederen. Ze zijn dienstbaar aan verkeersdeelnemers. Niet alleen straatnamen veranderen, vervoersmiddelen en snelheden veranderen. 

Het aanleggen en verleggen van wegen is oorspronkelijk bedoeld om de veiligheid van bewoners te waarborgen en verplaatsingen leefbaar te houden voor allen. Dus laat landbouwverkeer toe op de rondweg om de inwoners van Wanssum te ontlasten van herrie en vooral gevaar. 


Ella Molenaar-Coppens

Wanssum