Vragen Venray Lokaal over huisvesting

'Zorg heel goed voor mijn werknemers'

Ysselsteyn | Het oog van Toon Kerkhoff, raadslid namens Venray Lokaal, viel onlangs op een twaalftal chalets aan de Steegse Peelweg in Ysselsteyn. Tegenover Sikes Champignons staan de chalets opgesteld voor verschillende Poolse medewerkers van het familiebedrijf. Kerkhoff stelde vragen aan het college van B en W over de huisvesting van de medewerkers, maar Gerard Sikes is zich van geen kwaad bewust. "De gemeente Venray is hier al geweest. Ik heb alles netjes geregeld en zorg heel goed voor mijn medewerkers."


Gerard Sikes spreekt niet over arbeidsmigranten. "De mensen die bij ons werken zijn van Poolse komaf en zonder hun inzet kan ons bedrijf niet leveren. Er wordt vaak laatdunkend gedaan over deze groep mensen, maar dat is onterecht. Natuurlijk zijn er enkele rotte appels en die verpesten het blijkbaar voor de rest." 

In één chalet zouden acht mensen kunnen wonen, maar volgens Sikes is dat nooit aan de orde. Ieder onderkomen wordt normaliter bewoond door twee personen. "Vaak gaat het om een stel dat één of twee jaar bij ons werkt en daarna doorstroomt, maar momenteel stokt de doorstroom een beetje. Het is moeilijk om geschikte mensen te vinden en er is geen geschikte woonruimte voor de Poolse mensen die willen doorstromen. Betaalbare woningen zijn er niet en ook huurwoningen zijn niet te krijgen."

Sikes is kritisch op de werknemers die vanuit het buitenland naar de gemeente Venray komen om voor hem te werken. Ook hij leest de negatieve verhalen over arbeiders die vanuit Oost-Europa naar Nederland komen. "Ik heb niks aan mensen die hier komen om te feesten. Ik zoek betrouwbare medewerkers van wie ik weet dat ze hier een goede basis willen leggen voor een bestaan in Nederland. Bij ons werken jongens die voetballen in Ysselsteyn. Het geeft aan dat zij zich voor langere tijd in Nederland willen vestigen en de moeite nemen om in te burgeren. Ik weet precies wie er in de chalets wonen. Een chalet is zelfs bewoond door maar één medewerker. Het is niet goed om hutjemutje op een terrein gestopt te worden. Voor onze medewerkers zorgen we goed en het is jammer dat er vaak negatief over wordt gesproken."


Volgens Sikes is het moeilijk om aan goede werknemers te komen. Zelf werkt hij alleen met mensen van Poolse komaf, maar er zijn ook bedrijven die werken met Roemenen en Bulgaren. "In Polen krijgen jongeren tegenwoordig betere kansen en veel jongeren kiezen of krijgen nu de mogelijkheid om te studeren. De groep mensen die naar Nederland komt vergrijst. Wij hebben het hele jaar door medewerkers nodig, want we leveren door het jaar heen champignons. Medewerkers zijn er nauwelijks te vinden. Ook Nederlanders niet, maar daar heeft bijna iedere bedrijfstak problemen mee. Er is chronisch personeelstekort en dat is een zorgwekkende ontwikkeling."