Muziek, zang en dans smelten zondag samen tot een geheel.
Muziek, zang en dans smelten zondag samen tot een geheel. Foto: Eigen foto's

Festival met zang, dans en muziek

Venray | Het eerste vrijheidsfestival The Sky is no Limit vindt op zondag 24 oktober plaats in Schouwburg Venray. Vanaf 15.30 uur brengen jongeren in een twee uur durend programma hun passie ten tonele en smelten zang, dans en muziek samen tot een evenement voor jong en oud.


Het allereerste vrijheidsfestival in Venray neemt de bezoekers van de schouwburg mee in een bijeenkomst waarin de vrijheid wordt gevierd en alle zintuigen worden geprikkeld. Een reis waar iedereen gaat ontdekken wat vrijheid voor hem of haar wil zeggen.


Een avontuur dat de bezoekers laat vliegen, borrelen, dansen, zingen en vooral een belevenis die gaat inspireren. Het is de wervende tekst van het festival in Schouwburg Venray in de diverse uitingen op social media.

De kartrekkers van het project geven een diepere lading aan het evenement. "We willen de jeugd na anderhalf jaar weer een podium bieden waar ze kunnen stralen", zegt Wim De Schryver, president van koninklijke harmonie Euterpe, een van de deelnemende muziekgezelschappen. "Waarmee ze vriendjes en vriendinnetjes kunnen triggeren om in de toekomst weer met ons mee te doen. Onze sector is door de coronacrisis heel heftig geraakt. Dat uitte zich ook in onze vereniging, we hebben bijna twee jaar geen nieuwe aanwas mogen verwelkomen."


Rosa Poels van dansvereniging Dizzy Dance uit Venray, dat ook deel uitmakend van de werkgroep die het festival gestalte geeft, laat eenzelfde geluid horen. "Bij de allerkleinsten en volwassenen is het aantal leerlingen vrij stabiel gebleven, alleen bij de meiden van de middelbare schoolleeftijd zijn er een aantal gestopt. Met dit festival kunnen we weer als gezamenlijke verenigingen laten zien wat we in onze mars hebben. Hopelijk gaat de dans- en ook de muzieksector weer bruisen. Na anderhalf jaar van aanpassen, zoeken naar andere mogelijkheden om dans onder de aandacht te houden, is dit echt nodig."

Rosa Poels en
De Schryver: 'We mogen weer, we kunnen weer'

Het lokale projectorkest, bestaande uit opleidingsorkest No Limit (Castenray-Leunen-Oirlo-Oostrum-Venray) en de opleidingsorkesten van Merselo, Ysselsteyn en Wanssum, verrassen de schouwburgbezoekers met muziekstukken uit het verleden en heden. Het orkest staat onder leiding van dirigent Maarten Rijs. In samenspel met een heus combo, onder begeleiding van Ad Welten, koor Mix onder leiding van Jacqueline Fijnaut en solisten als Louise Looman, Kyra Zegers, Daan Willems, Caroline De Schryver en Richenel Luydens wordt The Sky is No Limit een muzikaal spektakel. De dansers van Danshuis Venray en Dizzy Dance zorgen voor prikkelende bewegingen die tot de verbeelding spreken. Meer dan honderd muzikanten en dertig dansers brengen een afwisselend programma in de grote zaal van de schouwburg. Zo passeren klassiekers als Stairway to Heaven, Sweet Child of Mine, Mother Earth en Go Like Elijah de revue.


Bij Poels en De Schryver is er de opluchting van 'we mogen weer, we kunnen weer'. De Schryver: "Het mooie aan dit festival is dat het gemeentebreed wordt gedragen. Muzikanten en dansers uit Venray en alle kerkdorpen versterken elkaar zondag. Hopelijk kunnen we scholen, ouders en de jeugd prikkelen om weer muziek te gaan maken. Ervaren hoe het is om een instrument te leren. Zonder drang, maar wel stimulerend, prikkelend en vooral laten ervaren."

Rosa Poels vult lachend aan: "Of om te komen dansen natuurlijk. Dit hebben we bijna twee jaar gemist. Samen repeteren, op een podium staan en dansen. Op alle mogelijke manieren hebben we tijdens de coronacrisis geprobeerd om te blijven dansen, maar nu kunnen we weer echt optreden. Dat is het mooiste dat er is." De entree voor The Sky is No Limit bedraagt vijf euro, inclusief een consumptie. De voorstelling begint om 15.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website van de schouwburg: www.schouwburgvenray.nl. Toegang is alleen conform de covid-richtlijnen op basis van QR-code.

Afbeelding