Tweede zonnepark op rij lijkt aan de kant worden geschoven

VENRAY | Een tweede zonnepark in korte tijd lijkt in Venray de eindstreep niet te halen. Werd vorige week nog het veertien hectare grote zonnepark op de Spurkt in Smakt door de commissie Wonen (op aangeven van het college) onderuit gehaald, dinsdag keerde een commissiemeerderheid zich tegen een zonnepark op het Wusterveld langs de snelweg in Castenray.


Door Henk Baltussen


De grootste bezwaren zijn dat het park niet aan de KODE Venray voldoet en omwonenden geen park op 250 meter afstand van hun huizen willen. Lizzy Bruno van ProVenray gaf helder aan waar bij haar partij de pijn zit. De meeste partijen stonden er hetzelfde in. Bruno: "In de Kode staat dat de afstand minstens vijfhonderd meter moet zijn, mits omwonenden akkoord gaan met een mindere afstand. Maar dat doen ze niet, we hebben ze zelf hierover gesproken." In het kader van de omgevingsdialoog zijn er nieuwe gesprekken gevoerd met de omwonenden. Prima, volgens Bruno. "Maar dat betekent niet dat ze akkoord zijn. Ze voelen zich niet gehoord." Draagvlak is geen vereiste van een omgevingsdialoog, liet Ellen Smids, omgevingsjurist bij de gemeente Venray, weten. "Er zal nooit volledig draagvlak zijn." Bij de omwonenden leeft ook de gedachte dat het zonnepark in combinatie met de snelweg voor meer geluidsoverlast kan zorgen. Theo Mulders (Samenwerking Venray) rekende met behulp van cijfers uit het geluidsrapport voor dat de geluidstoename inderdaad een belangrijke factor kan zijn.

D66, dat als enige partij volmondig ja zei tegen het zonnepark, had toch wat zorgen over eventuele geluidsoverlast. Kan de ontwikkelaar in dat geval worden verplicht tot de aanleg van een geluidswal, vroeg D66-fractieleider en commissielid Daan Janssen zich af. "Je kunt alles afspreken", zei Smids. "Maar hoe bewijs je dat dat geluid van het zonnepark afkomstig is?" 


Wat de commissie tevens stak is dat het zonnepark van LC Energy als een van de twee winnaars uit de tender van de gemeente Venray is gekomen. "Hoe kan zo'n plan als winnaar uit de tender komen als die niet voldoet aan de Kode", stelde Mulders. Het CDA worstelde als grootste partij met de vraag waar de grens ligt van ja- en nee-zeggers bij de omwonenden ligt. Leo Philipsen (CDA) vroeg zich af hoeveel omwonenden nee moeten zeggen om het zonnepark niet door te laten gaan.


In juli stond het zonnepark ook al op de raadsagenda met de bedoeling om daar wel of geen wensen en bedenkingen tegen in te brengen. Een verdeelde raad liet toen weten geen bedenkingen te hebben. Wel twijfelde Venray Lokaal toen al hevig. Toen duidelijk werd dat omwonenden nog zienswijzen konden indienen en het voorstel nog bij de raad terug zou komen, stemde VL in wat toen een raadsmeerderheid voor geen bedenkingen opleverde. Wethouder Jan Jenneskens stelde dinsdag dat de zienswijzen van omwonenden voldoende zijn weerlegd. "Maar als een geluidswal de oplossing kan zijn, dan doe ik daar nog mijn best voor."

Dinsdag 2 november neemt de gemeenteraad het definitieve besluit over het wel of niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen ten aanzien van het Castenrayse zonnepark.