Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Zelf alcoholvrije drank ontwikkelen

Venray |  Zeventien jongeren uit de gemeente Venray zijn dinsdagavond begonnen aan een uitdaging. Ze gaan de komende maanden hun eigen alcoholvrije drank ontwikkelen, als gezond alternatief. In Proeflokaal Goesting vond de aftrap van project Zero plaats, dat onderdeel uitmaakt van het Leefstijlakkoord Venray. De verwachting is dat de jongeren in het voorjaar van 2022 hun drankje op de markt brengen.


Gijs Schapendonk, één van de initiatiefnemers van project Zero, schotelde de jongeren in een proeverij zes drankjes voor met de opdracht om te bepalen welke wel en welke geen alcohol bevatten. Uiteindelijk bleken alle drankjes alcoholvrij te zijn. “We willen met dit project laten zien dat je niet aan smaak en beleving inboet als je alcoholvrij drinkt. Bovendien lijkt het alsof je ‘gewoon’ bier drinkt, waarmee een component van groepsdruk wegvalt. Deze groepsdruk speelt nog wel eens een rol bij het drinken van bier of andere alcoholische dranken. Die druk willen wij wegnemen door een gezond en lekker alternatief aan te bieden met een toffe uitstraling.”

De voorzitter van Horeca Venray was meteen enthousiast toen hij werd benaderd om deel te nemen aan project Zero. “Ten eerste omdat ik geloof in alcoholvrij. Dat wordt een groot deel van de toekomst. Ik merk nu al dat we bij Proeflokaal Goesting steeds meer alcoholvrij bier verkopen. Daarnaast vind ik het heel sterk dat jongeren zelf in de lead zijn. Zij gaan echt zelf een drankje ontwikkelen en bepalen samen hoe het moet smaken, hoe het moet ruiken, hoe het eruit ziet, welke naam het krijgt en hoe het wordt verpakt. Wij begeleiden ze daarin, maar het is hun project. Zij nemen de besluiten. Het is vaak heel verfrissend en verrassend met welke ideeën jongeren komen. Die creatieve denkkracht willen we optimaal benutten. Ze gaan dus ook zelf bepalen of het bier of een andere dranksoort wordt.” De zeventien jongeren hebben nog niet allemaal de leeftijd dat ze zelf alcohol mogen drinken. “We hebben de leeftijdsgrens om deel te nemen bewust op 16 jaar gesteld. Zodoende gaan de 16- en 17-jarigen aan de slag om een drankje te ontwikkelen voor zichzelf in de toekomst. Het is hun drankje voor de dag van morgen. En een gezond, lekker en alcoholvrij alternatief voor degenen die wel alcohol mogen drinken. Ja, ook gezond. In deze tijd waarin er steeds meer aandacht is voor een gezonde leefstijl, willen we een drankje op de markt brengen dat daar recht aan doet.”

Het Raayland College heeft project Zero opgenomen als praktijkopdracht voor het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Drie groepen van vier leerlingen doen mee aan de challenge om zelf drank te ontwikkelen. "Die verbinding vind ik geweldig. Door het onderwijs erbij te betrekken, kunnen we ook sterker het educatieve karakter van project Zero laten zien.”

Foto: Rikus ten Brücke.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding