Afbeelding
Foto: Persfoto

Mfc in kerk op losse schroeven

Vierlingsbeek | De Vierlingsbeekse Laurentiuskerk verbouwen tot een multifunctionele accommodatie (MFA) is een allesbehalve gelopen race. Voor- en tegenstanders in het dorp gaan samen met de gemeente Boxmeer op zoek naar een oplossing. Onder leiding van een mediator die tevens verstand heeft van bouwkosten moet er alsnog een voldragen plan op tafel komen dat de goedkeuring van de raad wegdraagt. Dat besloot de Boxmeerse raad donderdagavond tijdens een vergadering waarin de emoties af en toe hoog opliepen. 


Door onze redactie


Het voorstel dat aanvankelijk voorlag, werd uiteindelijk niet in stemming gebracht en aangehouden. In dat voorstel staat dat de Vierlingsbeekse dorpsraad de gemeente Boxmeer om een subsidie vraagt van 2.523.810 euro voor realisatie van een MFA in de Vierlingsbeekse kerk. Daarnaast wil de dorpsraad een jaarlijkse bijdrage van 34.000 euro om de exploitatie sluitend te kunnen krijgen. Het college laat in datzelfde voorstel weten daarmee niet akkoord te gaan en stelde voor om uit Vierlingsbeek alsnog een sluitende begroting te krijgen.


Wethouder Willy Hendriks bestempelde het subsidieverzoek van de dorpsraad als onhaalbaar en onmogelijk. “Ik gun Vierlingsbeek een goed MFA, maar dit kan gewoon niet. Ga niet boven de miljoen zitten, was de boodschap. Dat is u niet gelukt en nu komt u met dit voorstel. We zadelen de nieuwe gemeente Land van Cuijk zo op met een probleem. Want de exploitatie is gewoon niet rond te krijgen. We moeten alleen zaken overdragen die reëel zijn. In juli hebben we nog gezegd ‘er is maximaal een miljoen euro beschikbaar en kom met een sluitende exploitatie’. Dat is niet gebeurd. Het is te prijzen dat een groep mensen de kerk aankocht. Maar in eerste instantie gebeurde dat om daar grote evenementen in te houden. In de samenleving groeide gaandeweg iets anders: een MFA in de kerk. In 2015 werd al duidelijk dat een MFA in de kerk of Concordia niet reëel was.”

Dat er verdeeldheid is in Vierlingsbeek, raakt Hendriks. “Ik heb er nachten wakker van gelegen. Maar ik help Vierlingsbeek en Groeningen niet door 2,5 miljoen te geven.” CDA en Team Lokaal zorgden gaandeweg de discussie voor opschudding met een amendement. De coalitie (met een minieme meerderheid van elf van de 21 raadszetels) wilde het voorstel als volgt aanpassen: stel 1 miljoen beschikbaar om de Joffershof tot een MFA te verbouwen, en maak 350.000 euro over naar Stichting Laurentius Vierlingsbeek om in de kerk een zaal te realiseren. Zoals ooit eerder de bedoeling was. Zo’n zaal voor feesten en partijen is nodig omdat volgend jaar zalencentrum Concordia sluit en Vierlingsbeek zonder komt zitten.

Dat voorstel deed de oppositie ontploffen en op de publieke tribune ontstond rumoer. “Ik weet niet wat ik hoor”, fulmineerde Vierlingsbekenaar Marc Oudenhoven (Liberaal Land van Cuijk) die zich meteen tot zijn plaatsgenoot Jan Stoffelen (CDA) wendde. “Ik ben benieuwd wat Stoffelen hiervan vindt.” Op dat moment greep burgemeester Van Soest in. “Ik vind dit niet netjes naar iemand die nog niets heeft gezegd.” 

Han Welbers (PK) uit Overloon was ook duidelijk richting de indieners van het amendement. “Dit is op het randje van onbeschoft. Ik voel me in het pak genaaid.” Thomas van der Meer (D66) voelde met Welbers mee. “Dit is pure machtspolitiek.” Overloner Fons van Mil (Team Lokaal) stelde dat er wel degelijk tweedeling is in Vierlingsbeek. “Als jullie er onderling niet uitkomen, dan doen wij het. De Joffershof upgraden voor de komende twintig jaar, is het plan. Maar dat is niet wat ze willen horen.” 

“Is er dan draagvlak voor de Joffershof?”, wilde het Maashese raadslid Johan Hermanussen (Liberaal Land van Cuijk) weten van Van Mil. “Knap als ie dat voor elkaar krijgt. 39 van de 40 verenigingen willen met een MFA in de kerk verder (alleen de KBO geeft aan dat op deze manier niet willen, red.). Ik kan het niet meer volgen.” Van Mil hield vol dat het voorstel wat er ligt geen oplossing is. Ook Welbers gaf aan vraagtekens te hebben over onder meer de hoge bouwkosten. “En bij die 39 clubs zitten er ook bij die zorgen hebben over de hoger wordende kosten, zoals de huurprijzen. Ook Volharding en de tennisclub staan in dat rijtje. Maar die zul je niet vaak in het MFA zien. Er zitten te veel open eindjes aan het verhaal.”  Voor de vergadering deden Sjaak Verstegen van Stichting Laurentius Vierlingsbeek en dorpsraadvoorzitter Maarten Berbers een oproep aan de raad akkoord te gaan met het subsidieverzoek van 2,5 miljoen en de 34.000 euro om het exploitatiegat te dichten. En om het niet door te schuiven naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Dat levert tijdverlies op en de kans op een MFA in de kerk zou kleiner worden.

Uiteindelijk kwam het na een schorsing van een half uur tot het in de eerste twee regels beschreven compromis. Wethouder Willy Hendriks zegde toe de partijen te gaan verzamelen. Dat zal op korte termijn moeten gebeuren. Want al op 9 december wordt bekeken hoe het er dan voorstaat en of de partijen tot elkaar zijn gekomen. Duidelijk is in elk geval dat de nieuwe gemeenteraad van het Land van Cuijk het uiteindelijke besluit neemt over een nieuwe MFA voor Vierlingsbeek en Groeningen. Een kanttekening: Hendriks liet doorschemeren dat er nog steeds wordt gekeken naar ook een MFA voor Groeningen.