Familie Nooijen – Booten rond 1928.
Familie Nooijen – Booten rond 1928. Foto: Gemeentearchief

Familie Nooijen

Venray | Franciscus Cornelius (Frans) Nooijen is geboren op 27 september 1881 als zoon van Christiaan Nooijen en Huberdina Vermeulen. Zijn ouderlijk huis stond aan de Kruisstraat op de hoek met het Groenewoldsepad.


Vader Chris werd ook wel 'Chris van d'n Tòmp' genoemd. Frans trouwde op 30 december 1904 in Rheydt (D) met Petronella Mechtilda (Mathilda) Booten. Ze is geboren op 7 februari 1873 in Straelen (Duitsland). Op 14 november 1915 vond het jonge gezin met inmiddels drie kinderen, onderdak in de gemeentewoning aan de Kluts nummer M.61 in Veulen. Daar deelden ze de woning met nog drie andere gezinnen namelijk de familie Krillaerts, van Hoof en Martinus van Rijt. Hier werd in 1917 hun vierde kind geboren. In 1918 verkocht de gemeente Venray deze woning aan de familie van Eikmans uit Cuijk, vandaar de 'Eikenhof'. Het gezin Nooijen verhuisde tijdelijk naar een Belgisch vluchtelingenkamp in Nunspeet. Hun vierde kind overleed in 1919 in Harderwijk. Ze keerden korte tijd daarna terug naar een door de gemeente Venray geplaatste houten keet, gelegen ten noorden van de spoorlijn Griendtsveen - Deurne, achter Ysselsteyn. In juni 1921 brandde de keet tot de grond toe af.


Het gezin Nooijen bracht op dat moment een bezoek aan de kerkdienst in Griendtsveen. Op hulp van burgemeester van de Loo hoefde het gezin niet meer te rekenen, want de burgervader verweet Frans deze 'woning' met opzet te hebben aangestoken. Hij moest zelf maar voor een ander onderkomen zorgen. Met hulp van kennissen en mensen uit het naburige Griendtsveen, werd in een recordtijd een plaggenhut gebouwd op de plaats waar eerst de keet heeft gestaan. Behalve de woonruimte waren er ook twee slaapkamers. De muren van de hut waren opgebouwd uit dikke lagen turf en plaggen, waardoor het 's zomers binnen koel was en 's winters lekker warm. Er waren geen voorzieningen, alleen één diepe put voor water. Frans was als kantonnier in dienst bij de gemeente en belast met het onderhoud van enkele secundaire wegen in en rond Ysselsteyn en Veulen. Moeder Mathilda haalde te voet met haar kruiwagen regelmatig haar inkopen in Venray. Dat was vaak een barre tocht door de ruwe Peelvlakte. In 1938 moest de plaggenhut verdwijnen vanwege de ontginningen in de Peel. Frans kreeg in Landweert een woning aangewezen. Frans overleed op 23 oktober 1950 en Mathilda op 4 september 1955, beiden in Venray.


Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.