De vijf leerlingen van het Raayland College aan het werk als zwerfafvalopruimers.
De vijf leerlingen van het Raayland College aan het werk als zwerfafvalopruimers. Foto: Sanne-Fleur Aben

Oproep: ‘Gooi afval niet op straat’

Algemeen Onderwijs Venray

‘Gooi afval niet op straat’. Dat is de duidelijke mededeling van Gioia Winnen (11), Lisanne Thomassen (12), Mina van Houdt (12), Iris van der Laan (12) en Sien Basten (12) van het Raayland College uit Venray. Middels een schoolproject bedacht het vijftal oplossingen voor het zwerfafvalbeleid in de gemeente Venray. “De oorzaak ligt bij de mensen zelf. Want als iedereen zelf alles opruimt, dan is er toch geen zwerfafval?”, zo vragen de leerlingen zich hardop af.

Dat zwerfafval slecht is voor de natuur en dat de bodem erdoor wordt vervuild, is bekend. “In heel West-Europa is geen schone rivier meer te vinden. Daardoor is het ook lastiger om aan drinkwater te komen.”

Mensen die haast hebben komen volgens de leerlingen sneller in de verleiding om hun afval in de natuur te gooien. “Toch wordt daar niet altijd iets van gezegd. Iris en Gionia gingen de straat op en kregen vaak de reactie: ‘Ik denk het wel’. Terwijl ze het liefst dit antwoord zouden horen: ‘Ik zou er wat van zeggen’. Daarnaast gaven mensen ook aan dat ze er in sommige situaties iets van zouden zeggen en in andere situaties zouden zwijgen.”