Afbeelding
Foto: Leonie Cals

Nieuwe Smartenhof in binnentuin Rooyhof

Venray | De Paterskerk wordt ook wel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkerk genoemd. Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten is de patroonheilige van de Paterskerk. In 1647 kreeg de kloosterorde minderbroeders franciscanen, volgelingen van Franciscus van Assisi, toestemming om in Venray een klooster te stichten. 


Van de Paterskerk zijn vijf smartenhoven bekend. Met de bouw van de Paterskerk werd begonnen rond 1648 en de originele terracotta reliëfs, die de smarten van Maria uitbeelden, werden aansluitend ingemetseld in een natuurstenen nis in de kerkmuur van het voorplein. Deze panelen hebben de grote brand in 1925, waarbij kerk en klooster verwoest werden, overleefd. Na de nieuwbouw van de kerk werden de panelen in nieuwe kapelletjes op het voorplein teruggeplaatst. Vanwege de verbreding van de Oude Oostrumseweg en de aanleg van de Julianasingel, verhuisden In 1948 de oude reliëfs naar een kloostergang binnen.

In 1954 maakte glazenier Gilles Franssen uit Meerssen drie grote glas-in-loodramen die geplaatst werden in de noordgevel, boven de hoofdentree, met als thema Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten.


Rond 1950 werd een nieuwe smartenhof gebouwd aan de Leunseweg, maar hiervoor was helaas geen duurzaam materiaal gebruikt. Leerlingen van de Vrije Academie boetseerden naar voorbeeld van de oude staties, in 1985 de huidige versie.


Vanwege de verbouwing van verpleeghuis Beukenrode moesten de oude originele panelen opnieuw uit de muur gesloopt worden. Op dit moment worden ze grondig door de mensen van Kruisen en Kapellen gerestaureerd. Zij zorgden ook voor nieuwe kapelletjes met kunststof panelen die in 2017, ter gelegenheid van de opening van zorghuis Rooyhof, in de kloosterbinnentuin geplaatst werden.


De staties bij de zeven smarten zijn: 1e statie: De oude Simeon voorspelt Maria dat zeven zwaarden van droefheid haar ziel zullen doorboren (1). 2e statie: Jozef en Maria op de vlucht naar Egypte om Jezus te behoeden voor de kindermoord door koning Herodes (2). 3e statie: Maria verliest haar kind uit het oog; bij terugkeer in de tempel ziet zij dat Jezus de schrift-geleerden onderwijst in de bijbel (3). 4e statie: Maria ziet haar gegeselde Zoon bij zijn val onder het kruis tijdens zijn lijdensweg naar de dood. 5e statie: De smart van Maria bij het zien van haar zoon Jezus die, sterft aan het kruis. 6e statie: Maria, omhelst na de kruisafname het dode lichaam van Jezus.((6) 7e statie: De smart van Maria bij de graflegging van haar geliefde zoon Jezus.(7)


Op 15 september herdenkt de katholieke kerk de zeven smarten in het leven van Maria. Afgelopen september werden bij een gebedsdienst bij de kapellen in de binnentuin van Rooyhof passende tekstborden geplaatst.


Foto's / tekst: Leonie Cals. Bronnen: Venrays Verleden, Koos Swinkels, archief Gerrit Kateman. Stichting Venray Monumentaal (SVM) secretariaat: Hoofdstraat 23, 5864 BC Meerlo, E-mail: venraymonumentaal@live.nl