Massada naar Schouwburg Venray

Venray | Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland werden gehaald. Ook in de gemeente Venray streken verschillende Molukse gezinnen neer. Hun verblijf zou tijdelijk zijn omdat hun een eigen staat werd beloofd, maar daar kwam niks van terecht.


De gezinnen bouwden uiteindelijk hun eigen leven op in Nederland, maar dat was zeker niet gemakkelijk. De militairen hadden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) gevochten toen Indonesië een Nederlandse kolonie was. Ook tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949 bleven zij aan Nederlandse zijde vechten, waardoor ze na de onafhankelijkheid van Indonesië als collaborateurs werden gezien.

Om ook in de gemeente Venray stil te staan bij de komst van de Molukse gezinnen, nu dus zeventig jaar geleden, komt de Molukse band Massada op zaterdag 16 oktober om 20.00 uur naar Schouwburg Venray.

Massada heeft een bijzondere plaats in het Nederlandse muziekgebeuren. Oprichter Johnny Manuhutu legde in de jaren 70 de basis van de band die grotendeels uit Molukse muzikanten bestaat. Massada is voor een belangrijk deel bepalend geweest voor de introductie van een geheel nieuwe sound in Nederland. De band was pionier in het gebruik van uitgebreide percussie instrumentarium binnen een band of groepsgebeuren, waarna hun muziekstijl veel navolging kreeg van bands binnen Nederland.


Door hun spectaculaire optredens op onder meer op Pinkpop en de lovende kritieken in delen van Europa en Azië maakte de band hun reputatie waar. De muziek wordt door de groep zelf als Latin rock en percussion rock betiteld.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Schouwburg Venray. Een ticket voor een concert in de Bolzaal kost 17,50 euro.