Minder rokers in gemeente Venray

Venray | De coronacrisis heeft er volgens vergelijkingssite Independer voor gezorgd dat veel rokers vaker een sigaret opsteken. Bijna één op de vijf Nederlanders zegt volgens de site meer te zijn gaan roken in coronatijd. Dit gaat in tegen de trend van de afgelopen jaren waar het aantal gerookte sigaretten juist daalde. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’en in samenwerking met het RIVM en het CBS.


Independer rekende op basis van de cijfers uit dat 15,7 procent van de volwassen inwoners van de gemeente Venray rookt. In de gemeentes Boxmeer en Horst aan de Maas ligt dat percentage lager op respectievelijk 12 en 14,3 procent. In de gemeente Bergen ligt het percentage rokende volwassen inwoners hoger op 18,1 procent.


In vrijwel alle Nederlandse gemeentes is het percentage rokende volwassenen afgenomen tussen 2012 en 2020. In die periode is het percentage rokende inwoners in de gemeente Venray gedaald met 22,7 procent. Ook in de eerder genoemde gemeenten is het percentage gedaald. De daling kwam voor de gemeente Boxmeer neer op 34,8 procent, voor Horst aan de Maas 32,2 procent en voor Bergen op 18,8 procent.

Independer keek daarnaast ook naar het percentage rokende middelbare scholieren per GGD-regio. Bij GGD Limburg-Noord gaf 5,1 procent van de tweede en vierdejaars leerlingen aan minimaal één keer per week te roken. Bij de GGD'en Fryslân, Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg liggen de percentages met 11,3, 10,2, 9,4 en 8,3 een stuk hoger.


Voor mensen die willen stoppen met roken, zijn er allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: "Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld."

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: "Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt, die hiervoor dekking biedt."


Schoorsteen

De ‘schoorsteen van Nederland’ is de Drentse gemeente Hoogeveen. 25,5 procent van de Hoogeveners geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken. Nergens in het land is dit percentage zo hoog.


Nergens in Nederland wonen in verhouding zo weinig rokers als in de Noord-Brabantse gemeente Waalre. 8,7 procent van de Waalrenaren geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken, ongeveer de helft minder dan het landelijke gemiddelde van 16,7 procent. Ook andere Noord-Brabantse gemeenten scoren goed. Zo staan ook Heeze-Leende (9,1 procent) en Sint Anthonis (9,5 procent) in de top 3 meest rookvrije gemeenten.