Omgevingsvisie levert 25 zienswijzen op

Vooral boeren lezen tussen de regels en trekken aan de bel

VENRAY | Hoe moet de omgeving van Venray er in de toekomst uitzien? En dan niet alleen het buitengebied, maar ook de dorpen, de wijken en Venray als dorpskern? In de omgevingsvisie staat dat beschreven. Iedereen heeft daar al inzage in kunnen hebben (vanaf eind mei tot begin juli), tevens was er de mogelijkheid voor het plaatsen van opmerkingen. Dat leverde 25 zienswijzen op verpakt in bezwaren, vragen en opmerkingen. Het gros daarvan is afkomstig van boeren. 


Door Henk Baltussen


De omgevingsvisie is een verplicht 'nummer', waarin het gevaar schuilt dat er vooral een abstract stuk voor de dag komt dat moeilijk leesbaar is, allesbehalve uitdagend is om eraan te beginnen, inwoners (die de lezers ervan moeten zijn) snel afhaken en er vooral vragen over blijven. Het nadeel van een omgevingsvisie is dat er slechts op hoofdlijnen wordt aangegeven hoe Venray in de toekomst moet kijken. Die hoofdlijnen zijn verpakt in vier thema's: Groen wonen en voor iedereen een goed woon- en leefklimaat; een gezonde en leefomgeving; het moet wel bruisen, bloeien en boeien in Venray en de ruimtelijke kwaliteiten moeten behouden worden en waar nodig versterkt. Daar kan niemand tegen zijn.


Omgevingsvisie.venray.nl

Als voorbereiding op deze omgevingsvisie is het afgelopen jaar veel input opgehaald bij inwoners, ondernemers en clubs, liet wethouder Jan Jenneskens eerder weten: "Met enquêtes, in bijeenkomsten, digitaal en fysiek, en met een prijsvraag onder de jongste van onze inwoners haalden we heel veel ideeën op. De omgeving is van ons allemaal, dus het is belangrijk om daar met zijn allen zorg voor te dragen."

Een grote vooruitgang is dat de omgevingsvisie op internet inzichtelijk wordt gemaakt via de site omgevingsvisie.venray.nl. Dan wordt het ineens wat minder abstract. Maar hoe de invulling van de hoofdlijnen moet gebeuren, dan wordt het mistig. Jammer is wel dat het niet meetbaar is hoe vaak de site is bezocht door Venrayse inwoners. Zodoende is het moeilijk te zeggen of de omgevingsvisie leeft onder de bevolking. 


Stank en emissie

Tussen de regels door valt er toch het een en ander op te halen voor de oplettende lezers. Dat hebben vooral de boeren begrepen die vervolgens enkele bureaus inschakelden om de teksten van de omgevingsvisie op waarde te schatten. Want het zal ze niet overkomen dat zomaar wordt ingestemd met een stuk als de omgevingsvisie, waarna vervolgens blijkt dat ze met hun bedrijf niet verder kunnen of anderszins in hun bedrijfsvoering worden belemmerd.

Van de 25 zienswijzen hebben er twintig een agrarische achtergrond. Goed beschouwd nog meer, omdat ook Gezond Leefmilieu Venray en Werkgroep behoud de Peel reageerden. Dat deden ze vooral met de bedoeling om de problematiek rond stank en emissie aan de kaak te stellen. Ook aan mestfabriek Walkro in Blitterswijck werden twee zienswijzen besteed. 

Agrarisch adviesbureau Arvalis nam maar liefst veertien zienswijzen voor zijn rekening. Daaronder voornamelijk intensieve veehouderijen en rundveebedrijven, maar ook een geitenhouderij, akkerbouwbedrijf en een aardbeienplanten- en een gazonbedrijf. Jacqueline de Wit van Arvalis lichtte dinsdag bij het Sprekersplein enkele zienswijzen toe. Op de eerst plaats uitte ze kritiek op de wijze van beantwoording van de zienswijzen. De antwoorden op de eerste zienswijze zijn gekopieerd en vervolgens onder de andere dertien zienswijzen geplakt. "De thema's zijn wel identiek", zei De Wit, "maar de antwoorden pakken per cliënt anders uit." Als voorbeeld gaf ze een melkveehouderij in Vredepeel die ervoor wil kiezen om voortaan stierkalveren op het eigen bedrijf groot te brengen. Dit in kader om de ketens te verkorten, betoogde De Wit. "Daarvoor is een omschakeling nodig naar de bestemming intensieve veehouderij."

'Indruk is dat gemeente Venray onvoldoende praat met agrariërs 

Maar volgens de omgevingsvisie kan dat niet meer, volgens De Wit. Ook de opmerking in de visie over het voorkomen van benutten van oude rechten zorgt onder de boeren voor onrust, stelde de Arvalis-juriste. "Het gevolg kan zijn dat bedrijven volledig op slot worden gezet. Deze visie ligt wel ter vaststelling voor. Wat heeft dit voor gevolgen voor de agrariërs die verder willen, waar eindigt dit?" Voorkom beperkingen, riep ze de aanwezige raads- en commissieleden in de raadzaal op. "Ga met de agrariërs in gesprek, dan bereiken we veel meer." Voor Toon Kerkhoff (Venray Lokaal) was dat laatste aanleiding haar te vragen of de gemeente niet voldoende met de agrariërs in gesprek gaat. "Die indruk heb ik als vertegenwoordiger van veertien agrariërs inderdaad", antwoordde De Wit.


Dorpsraad

Ook Vincent Buitendijk uit Heide (vorig jaar maart nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en oud-bestuurder van Libra Revalidatie en Audiologie in Eindhoven, red.) nam het Sprekersplein te baat om zijn kritiek op de omgevingsvisie kenbaar te maken. "De uitvoering van deze omgevingsvisie is voor mij een groot vraagteken. De overheid moet betrouwbaar zijn, maar op deze manier neemt die betrouwbaarheid wel af." 

Buitendijk geeft aan dat voor de toekomst geen vergunningen mogen worden verleend zonder uitgebreide dialogen met betrokkenen. "Daarbij voel ik me niet vertegenwoordigd door de dorpsraden. De leden zijn vaak zelf gekozen uit een bepaald kringetje. Dan wordt er vaak uit hoofde van de dorpsraad vaak gezegd 'dat het dorp iets vindt', Dat moet worden gewijzigd in 'de dorpsraad vindt'. Er moet voortaan met een brede groep worden gesproken."