Buurt weer in het geweer

VENRAY | Rianne Geelen deed tijdens het Sprekersplein van dinsdag een klemmend beroep op de gemeenteraad van Venray: "Werk niet mee aan de uitbreiding van de mestverwerkingscapaciteit op het adres Timmermannsweg 110. Dat leidt tot een zo hoge stankbelasting voor de buurt, dat de situatie eigenlijk gesaneerd moet worden." 


Geelen sprak namens meerdere families die al jaren overlast ervaren van de vele aanwezige intensieve veehouderijen in hun omgeving. Zij maakte gebruik van het spreekrecht, omdat de maatschap Arts-Swinkels op het adres 110 jaarlijks 31.000 kuub mest wil gaan verwerken. "Nu is het gelukkig zo dat de eerder vergunde uitbreiding voor een vleesvarkensstal voor 2880 vleesvarkens met dubbele verdieping en een mestverwerkingsinstallatie niet gerealiseerd is", zei Geelen. 'Met de 2.745 vleesvarkens die er nu liggen wordt de maximale geurbelasting nu al fors overschreden', stelde de buurt eerder al tijdens een Sprekersplein.

Op kaarten van de gemeente met de achtergrondgeurconcentratie (de totale geurbelasting van alle veehouderijen in de omgeving, red.) kleurt de Timmermannsweg diep rood, stelde Geelen. "Dat betekent dat het woon- en leefklimaat bij onze woningen zeer slecht tot extreem slecht is, alleen al vanwege de achtergrondgeurbelasting. Wij ervaren als omwonenden van Timmermannsweg 110 bovendien ook al een heel hoge voorgrondgeurbelasting, de stank die alleen door het bedrijf zelf veroorzaakt wordt." 


Dat heeft te maken met het gebruik van combiluchtwassers die veel minder goed werken dan eerder werd aangenomen toen de vergunning werd verleend. "Voor de nieuwe mestverwerkingsinstallatie wordt gerekend met een onrealistisch lage stankuitstoot", betoogde Geelen, "die in geen verhouding staat tot de omvang van de installatie en de gebruikte techniek." De situatie verslechtert voor de buurt, volgens Geelen. Dat de veel grotere mestverwerkingsinstallatie een verbetering inhoudt ten opzichte van de oude vergunning, mist volgens de inspreker elke onderbouwing.

Dinsdag bespreekt de commissie Wonen situatie.