Afbeelding
Foto: Persfoto

Hoge Amerikaanse onderscheiding

Schaarsbergen |  Ymo Hartzema, oud-inwoner van Venray, is vrijdag onderscheiden met de Legion of Honor Bronze Medallion. De sinds 2018 in Well woonachtige veteraan kreeg deze hoge Amerikaanse onderscheiding voor zijn werkzaamheden als voorzitter van de vereniging De Gewonde Soldaat. 


Deze vereniging zet zich in voor de belangen van soldaten en veteranen die tijdens of na vredesmissies op enige wijze gewond zijn geraakt. Hartzema kreeg deze Amerikaanse onderscheiding voor zijn optreden als dienstplichtig soldaat in onder meer Bosnië en Uruzgan, maar bovenal voor zijn niet aflatende inzet voor veteranen. Deze medaille is slechts één keer eerder uitgereikt aan een Nederlander. De uitreiking vond plaats in de Oranjekazerne in Schaarsbergen, in aanwezigheid van burgemeester Victor Molkenboer van Woerden en verschillende vertegenwoordigers van de Nederlandse en Amerikaanse strijdmacht. Hartzema ontving de onderscheiding uit handen van William Kaemmer, ececutive director van de Chapel of Four Chaplains uit Philadelphia.
De oud-Venraynaar zat van 1993 tot 2011 in het leger, zo meldt hij op 1Limburg. "Ik ben onderaan begonnen en uiteindelijk als als opvolgend pelotonscommandant ontslagen op medische gronden." Zo kampt hij onder andere met posttraumatische stressstoornis (PTSS), chronische depressie, zenuwschade en gehoorschade. "Ik heb te lang met PTSS doorgewerkt en ben in 2007 verlamd wakker worden. Kortom, ik was een wrak in een mensenlichaam." Met de nodige hulp kwam hij er weer bovenop. En die opgedane kennis gebruikt hij als voorzitter van De Gewonde Soldaat. Zo zet hij zich op meerdere manieren in voor veteranen. "Ik probeer bij collegae dezelfde fouten in het traject te voorkomen en ze te begeleiden als vraagbaak."


Foto: gedecoreerden met Ymo Hartzema (tweede van rechts). Foto: Four Chaplains Memorial Foundation).