Leerlab in Venray

Gilde-leerlingen doen buiten de deur praktijkervaring op 

VENRAY | Het heet Leerlab, het komt uit de koker van Gilde Opleidingen en Schouwburg Venray, Venray Bloeit en de gemeente participeren in het project waarmee de MBO-school in Oostrum op 18 oktober mee start. De bedoeling van Gilde Leerlab is dat studenten buiten de school in realistische situaties praktijkervaring gaan opdoen. Schouwburg Venray is daarbij de spil in het project.


Door Henk Baltussen


Na Weert is de locatie Venray binnen Gilde Opleidingen de tweede school (Gilde heeft er zeven) die met Leerlab aan de slag gaat. De locatie in Weert begon vorig jaar september met het project, in samenwerking met theater de Huiskamer. Leerlingen van de opleiding Gilde Food & Hospitality College verzorgen daar op verschillende dagen per week de horeca. Verder organiseren studenten van andere opleidingen er activiteiten voor ouderen, netwerkbijeenkomsten en kinderfeestjes.

De ervaringen zijn positief. “Dit moeten we beslist blijven doen", blikt coördinator en projectleider Sanne Hendriks terug in het Gilde-magazine Geozine. "Zelfs in deze lastige coronatijd is de meerderheid laaiend enthousiast. Studenten snappen wat wij hier neerzetten en zien daar de meerwaarde van in. Ze zijn positief over zowel de impact op hun ontwikkeling als over de impact op de omgeving en vice versa. Docenten vinden dit een heerlijke plek om hun praktijklessen ook echt praktijk te maken. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

In Venray is de schouwburg nauw betrokken bij Leerlab. Roos Cremers, hoofd marketing en events van de schouwburg, legt uit wat de samenwerking met Gilde Opleidingen met het oog op Leerlab inhoudt. "Ook hier coördineert en begeleidt Sanne Hendriks namens Gilde Opleidingen het Leerlab", zegt Cremers. "We hebben hier dagelijks zo'n twintig studenten rondlopen. Overigens zijn we hier al direct na de zomervakantie mee begonnen. Studenten van onder meer de opleidingen Ict, Zorg en Welzijn, Retail en Accountmanagement voeren hier in overleg opdrachten uit." 

Dagelijks twintig studenten in touw in Schouwburg Venray

"Ze zitten verspreid in het gebouw, zoals in de garderobe en de artiestenfoyer. Zo komen ze direct in aanraking met het werkveld en krijgen ze te maken met een dynamische leeromgeving. Het vergroot ook de levendigheid in de schouwburg. Dat mag ook wel na de coronacrisis. De opdrachten die de studenten uitvoeren zijn divers. Zo kunnen ze van zorg en welzijn inloopmiddagen voor ouderen houden of workshops. Natuurlijk kan ook de schouwburg samenwerken met studenten. Dit hele schooljaar is bedoeld als een try-out, volgend jaar evalueren we het project. De bedoeling is dat we het voortzetten met mogelijk nieuwe afspraken."