Afbeelding
Foto: Persfoto

Oek de Jong te gast bij literair café

Venray | Op zondag 10 oktober om 11.00 uur verwelkomt Literair Café Venray de eerste schrijver in het nieuwe literaire seizoen in het Theehuis van het Odapark. Het is Oek de Jong (volledige naam Oebele Klaas Anne (Oek), 1952). 


Bezoekers hoeven zich vanaf nu niet meer vooraf voor deze lezing aan te melden. Iedereen is van harte welkom, maar de enige nog geldende beperking, c.q. voorwaarde is nog wel, het kunnen tonen van een geldig vaccinatiebewijs (digitale QR-code of papieren), herstelbewijs of recente negatieve corona-test (niet ouder dan 24 uur).


Victor Elfring gaat tijdens deze bijeenkomst in gesprek met Oek de Jong de persoon, schrijver, diens werk maar met name De Jongs laatste roman, Zwarte Schuur (2019) . Oek de Jong, zoon van voormalig staatssecretaris Klaas de Jong en Dies Windig, brengt zijn jeugd door in Dokkum en Goes. Hij studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 debuteert hij in Hollands Maandblad met De onbeweeglijke Tze. Voor De hemelvaart van Massimo (1977), een bundel korte verhalen, wordt hem de Reina Prinsen Geerligsprijs toegekend.
Opwaaiende zomerjurken (1979) betekent zijn grote doorbraak en wordt bekroond met de Ferdinand Bordewijk Prijs. In 1985 verschijnt Cirkel in het Gras, die in vergelijking met de ‘Bildungsroman’, Opwaaiende zomerjurken, veeleer een ‘Ideeënroman’ is. In 1993 verschijnt De inktvis, een bundel novellen, die bij critici en recensenten weinig weerklank vindt.  De roman Hokwerda's kind (2002) brengt Oek de Jong terug in de belangstelling en hij wordt hiermee genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. In 2012 verschijnt zijn verhalenbundel Brief aan een jonge Atlas, met autografische verhalen uit het begin van zijn schrijverschap. In 2021 verschijnt nog Pier en oceaan, waaraan hij ruim acht jaar gewerkt heeft en die Oek de Jong zelf zijn ‘magnum opus' noemt. Hiervoor ontvangt hij de F. Bordewijk-prijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs en de Gouden Uil 2013. In 2019 verschijnt Zwarte Schuur. Dit is het verhaal van een leven, dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend.


De entree is gratis voor seizoenpashouders. Niet-pashouders betalen 12,50 euro (pinnen is niet mogelijk).


Foto: Oek de Jong. Foto: Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier.