Scholen slaan handen ineen

Nieuwbouw Focus en Spectrum, sloop deel Raayland

VENRAY | Het C-gebouw van het Raayland College, beter bekend als het voormalige Boschveldcollege, wordt gesloopt om plaats te maken voor de speciaalonderwijsscholen Focus en Spectrum. Ook de twee gymzalen op die locatie verdwijnen, sporthal De Wetteling aan de andere kant van de Zuidsingel wordt de nieuwe binnensportlocatie voor de Raayland-leerlingen. Het streven is om voor de zomer van 2024 de nieuwe Focus- en Spectrum-school op te leveren. Daarnaast gaat de gemeente Venray de Raayland-gebouwen overnemen. 


Door Henk Baltussen


De gemeenteraad van Venray werd donderdagavond in het Raayland College op de hoogte gesteld van de plannen. Dat het een breed samenwerkingsverband betreft, bleek uit het aantal partijen dat bij de bekendmaking aanwezig was. Naast wethouder Jan Jenneskens en Raayland College-rector Bas van Rooijen zaten achter de tafel in het B-gebouw ook Eugène Bernard (bestuurder Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs), Frans Laarakker namens Focus (bestuurder Stichting Primair Onderwijs Venray, Peter Schutte namens Spectrum, (bestuurder van Onderwijsgroep  Buitengewoon) en Henk Moonen, per 1 augustus directeur van Focus en Spectrum.

De plannen zijn omvangrijk en het traject neemt enkele jaren in beslag. Op de eerste plaats was het belangrijk dat de neuzen dezelfde richting op kwamen staan. Want dat een middelbare school betrokken wordt bij bouwplannen van twee speciaalonderwijsscholen en de gemeente een schoolgebouw overneemt, is niet alledaags.  Maar wel nodig volgens Jenneskens en Van Rooijen om met het Raayland College weer naar buiten te treden en Focus en Spectrum dát onderdak te bieden waar ze al zolang naar op zoek zijn. Op dit moment huizen de scholen in een bijna 45 jaar oud pand aan het Groenwoltsepad, waarin geen toekomst meer zit. 


Wat gaat er gebeuren? 

- De gebouwen A, B en F blijven behouden voor het Raayland, dat nu rond de 1480 leerlingen heeft. Mogelijk blijft ook het C5-gebouw staan om voldoende schooloppervlakte te behouden. Dat wordt nog nader bekeken. Nieuwbouw behoort ook tot de mogelijkheden.

- Op de plaats van het C-gebouw komt de nieuwe school van Focus en Spectrum die daar gezamenlijk hun intrek nemen. Samen hebben die scholen ongeveer 110 leerlingen. Van een tekening is nog geen sprake. Eerst moet de gemeenteraad het groene licht geven voor de plannen waarover naar verwachting 2 november wordt beslist. 

- Met de overname van de Raayland-gebouwen door de gemeente heeft de LVO geen enkel schoolgebouw meer in bezit. Verkoop is voor LVO nodig omdat de onderhoudskosten te hoog zijn. Alleen al het leegstaande C-gebouw kost het LVO jaarlijks 350.000 euro door onder meer onderhoud. 

- Wat er met het huidige schoolpand aan de Groenewoltsepad gaat gebeuren als Focus en Spectrum zijn vertrokken, is onbekend. 

- Mogelijk dat de Wijnberg, school voor speciaal onderwijsschool voor kinderen en jongeren met specialisatie jeugdhulpverlening en geestelijke gezondheidszorg (nu gevestigd aan het Molenpad in Venray), een plek krijgt bij Focus en Spectrum. 


Financieel 

- Op de eerste plaats neemt de gemeente Venray de Raayland-gebouwen inclusief de grond over voor 8,5 miljoen euro. Het C-gebouw, de tuinkas en de oude conciërgewoning worden gesloopt. Kosten: 532.000 euro. 2,1 miljoen euro wordt opzijgelegd om de 600 vierkante meter die het Raayland na sloop tekort komt, te repareren. Dat kan door het C5-gebouw te renoveren of nieuwbouw te plegen. 

Op dit moment maakt de gemeente Venray jaarlijks zo'n zeven ton over naar het Raayland. Dat bedrag schommelt naargelang het aantal leerlingen. Dit jaar is dat bedrag 733.000 euro. Na aankoop van het gebouw vervalt dat bedrag, dat vervolgens wordt ingezet om de aankoop en ver- of nieuwbouw te kunnen bekostigen. Dat moet ertoe leiden dat over twintig jaar er voor de gemeente Venray een positief resultaat van bijna een miljoen euro in het vat zit.  


Raayland-directeur Bas van Rooijen is blij met de plannen. "We hebben een megagroot gebouw waarvan veel ruimte onbenut blijft. Het Raayland is tegenwoordig een middelgrote school en dat zal niet meer anders worden. Het s goed dat de grond die vrijkomt voor onderwijs wordt ingezet en niet voor woningbouw. De plannen hebben meer voordelen. Lang was het Raayland wat in zichzelf gekeerd, we treden nu naar buiten. Wat er nu gaat gebeuren past binnen de nieuwe visie van het Raayland. Daarbij is verbondenheid een belangrijk thema."


Wethouder Jenneskens: "Hier is heel wat jaren aan gewerkt. Het was ook een van de drijfveren van mij om wethouder te worden, om hier een steentje aan bij te dragen. (Jenneskens is ook oud-leerling van het Boschveldcollege, red.) We kunnen nu meerdere problemen tegelijk oplossen en perspectief bieden voor goed onderwijs in Venray.  We zijn tot een oplossing gekomen die iedereen past."

Eugène Bernard (LVO): "Ik ben blij dat de school ervoor kiest om midden in de samenleving te gaan zitten. En het is goed dat de financiële last van de school bespreekbaar is gemaakt. Het gaat nu nog om de hoofdlijnen. De invulling is voor later." 

Peter Schutte (Spectrum): "Belangrijk is dat het speciaal onderwijs in Venray blijft en dat de leerlingen niet met de bus naar Venlo hoeven. Daarbij is het mooi dat we samen met Focus de krachten bundelen. Denk aan een gemeenschappelijke aula en klaslokalen.  En de verbinding met Raayland is van belang. Denk ook aan doorstroom van leerlingen. We kunnen daarbij expertise en thema's uitwisselen."

Frank Laarakker (SPOV): "Het is interessant om een speciaal onderwijsschool als Focus in de stichting te hebben. Dat biedt ook kansen voor de leerkrachten. Ze kunnen leren van elkaar, binnen de organisatie naar een andere werkplek verhuizen. Zo word je een aantrekkelijke werkgever." 

En ouders van leerlingen die vraagtekens bij de samenwerkingsverbanden zetten? "Ik nodig de ouders graag uit om te laten zien dat dat gewoon kan", zegt Van Rooijen.