RvS ziet flink obstakel voor bouwplan Holthees

DEN HAAG/HOLTHEES | De gemeentewoordvoerder van Boxmeer deed vorige week donderdag een dringend beroep op de Raad van State (RvS) in Den Haag om de gemeenteraad een kans te geven een woningbouwplan in Holthees te repareren.


Door Jan van Ommen


Maar rechter en staatsraad Aaldert ten Veen leek daar niet zo happig op. Want het gaat om een juridisch complexe zaak, zo bleek tijdens een spoedzitting in Den Haag. Op zich lijkt de kwestie simpel. Er lag een bestemmingsplan dat op een open veldje ten zuiden van de Horstenweg twee vrijstaande woningen mogelijk maakte.

Maar de Stichting BIEB Holthees, geleid door de voormalige grondeigenaar, wil er nu vijf woningen bouwen: twee twee-onder-één-kappers en één vrijstaande. Daarop paste de gemeenteraad het bestemmingsplan aan, maar dat blijkt niet helemaal volgens de regels te zijn gebeurd. De gemeente Boxmeer zal het vijfwoningen-plan sowieso moeten repareren. De achterburen zijn des duivels, bleek tijdens de rechtszaak die ze hebben aangespannen. De buurman had een notariële akte bij zich waaruit bleek dat hij een paar jaar geleden een afspraak met de toenmalige grondeigenaar had gemaakt dat hij daar alleen een bouwkavel zou kopen als er achter hun huis niet meer dan twee vrijstaande woningen zouden komen.

Maar nu wil BIEB, waar uitgerekend de voormalige grondeigenaar de scepter zwaait, met steun van Boxmeer vijf woningen bouwen. De voormalige grondeigenaar zei dat er in Holthees meer behoefte is aan meer en goedkopere woningen. "Zo kunnen we de jeugd ook een woning in Holthees bieden", zei de BIEB-man. De buurman gelooft er niks van dat BIEB opkomt voor de belangen van de jeugd. "Dit zaakje stinkt aan alle kanten. Hij verkoopt eerste de grond aan de gemeente en nu gaat de stichting die grond weer terugkopen. Wij zijn zeker niet tegen woningbouw, maar dan moeten gemeente en de oude grondeigenaar zich wel aan de afspraken houden. Even verderop was een prima perceel voor twee-onder-één-kappers. Maar daar zijn inmiddels wel vrijstaande woningen gebouwd. Het klopt van geen kant."

Staatsraad Ten Veen zei de komende twee weken te bekijken of hij het rammelende bestemmingsplan zal schorsen. Dan ligt de bal weer bij de gemeenteraad van Boxmeer.
De uitspraak volgt binnen twee weken.