Dorsfoto uit circa 1925.
Dorsfoto uit circa 1925. Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray

Dorsen in circa 1925

Castenray | Deze foto uit circa 1925 zou ergens in Castenray gemaakt zijn, maar verdere gegevens ontbreken.

Misschien dat iemand van de lezers ons op het spoor kan brengen van de herkomst van de foto, de locatie waar de foto genomen is en wie de personen op de foto zijn. Het is in elk geval een mooi tafereel, waarin de personen poseren voor de fotograaf. Heel even wordt het werk daarvoor onderbroken. Acht personen die werkzaam zijn bij het dorsen van het koren. De dorskast wordt aangedreven door een dieselmotor en voor de rest gebeurt alles met de hand.
In de wintermaanden werden vroeger de mijten gedorst. Vóór 1900 gebeurde dat nog met de dorsvlegel op een lemen dorsvloer in de schuur. 's Morgens vroeg hoorde men links en rechts de cadans van het vaste ritme van de vlegelaars. Dat ritme was heel belangrijk, want soms stonden vier of vijf personen in een kring om het koren. Dan moest men oppassen dat de dorsvlegels elkaar niet raakten. Met krachtige slagen werden de korrels uit de aren geslagen. Na diverse keren omdraaien werd het stro verwijderd en opgebonden. Het graan werd bij elkaar geveegd en in de wan gedaan. Dat was een langwerpige, platte korf met twee handvatten. Hiermee werd geschud, zodat het lichte kaf wegwaaide en de graankorrels in de wan achterbleven. Later gebruikte men daarvoor een wanmolen. Dat kaf werd in zakken gedaan en gebruikt om de 'pulve' (dekbedden) te vullen.

Na de dorsvlegel kwam de dorsmachine die aangedreven werd door een paard en nog later kwamen de door een motor aangedreven dorsmachines. De graankorrels werden in zakken gedaan en gingen vervolgens naar de molen en later naar de Boerenbond. Het stro dat overbleef, gebruikte men als veevoer of als strooisel in de stal. Ook maakte men er schuifstro van om de daken te bedekken. 

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.
Werkgroep Oude Foto.