Afbeelding
Foto: Eigen foto

Venray | "Zeg Jan", vraag ik door de telefoon (wat informeel misschien, maar we praten met wederzijds goedvinden ook gewoon plat), ik zeg dus, "Zeg Jan, waait er nou een andere wind, misschien wel een stormpje door dat gemeentehuis van jullie, of zit ik er faliekant naast?"


Deze vraag behoeft wat toelichting. Jan is wethouder Jan Jenneskens (D66) die nu ruim een jaar die post in Venray bekleedt. Niet lang na zijn aantreden maakt Jan kennis met het dossier Oostrumsche Heide. Dat wordt beheert door zijn CDA-voorganger. De Oostrumsche Heide is in eerste aanleg specifiek bedoeld om de natuur te versterken. Nobele gedachte, moet de oud-aardrijkskundeleraar hebben gedacht. Het wordt nog nobeler als zijn voorganger vorig jaar september aankondigt dat Venray een bos in dat gebied koopt voor 350.000 euro. Als verbinding tussen de visvijvers in het Wanssums Ven en recreatiepark Witte Vennen. Potdorie, zal Jan hebben gedacht, de natuur voorop, geniaal plan. Niks meer aan doen. Ho, wacht even, die 350.000 euro moeten wel ergens vandaan komen: uit toekomstige ontgrondingen in dat gebied die door Maessen Bedrijven worden uitgevoerd, bedacht zijn voorganger. Bij Jan verschijnen boven zijn gefronste wenkbrauwen denkrimpels: ontgrondingen in een natuurgebied? Dan hoort hij ook van een naastgelegen oude asfaltcentrale met zwaar vervuilde grond die de gemeente voor 200.000 euro overneemt van Maessen, die daar die nieuwe locatie voor nieuwe grindputten voor terugkrijgt en al gronden daar in bezit heeft. Het duizelt Jan.

Dan gaat het snel. Zijn voorganger raakt verstrikt in de Loobeekaffaire, tussendoor sneuvelt 'zijn' bedrijventerrein De Spurkt omdat de raad er geen vertrouwen mee in heeft, in juni pakt hij als wethouder zijn biezen vanwege die Loobeekgate en Jan krijgt plots het Oostrumsche Heide-dossier in zijn schoot geworpen. Inmiddels doen Visclub het Alvertje met 1200 leden, de jagers van WBE Hubertus en de nieuwe Werkgroep Oostrumsche Heide met support van Dorpsraad Oostrum verwoede pogingen om de Oostrumsche Heide voor nieuwe afgravingen te behoeden. Jan concludeert dat de weerstand ertegen te groot is en trekt de stekker uit nieuwe ontgrondingsplannen.
Oh ja, in het kleine Vredepeel draait Jenneskens deze maand bij de grootste rundveehouder van Nederland de duimschroeven aan. Het bedrijf van boer van Bakel hangt van illegale bouwsels aan elkaar. Wie weet zijn er eerder toezeggingen gedaan 'dat het met die vergunningen wel goed komt'. Navraag hiernaar levert geen ja of nee op bij de boer. Jan peinst er niet over de boel alsnog te vergunnen en sommeert de boer tot sloop over te gaan. Op straffe van een dwangsom. En die vraag over die andere wind? Jenneskens wil niet spreken van een andere wind en zeker niet van een stormpje. Een briesje dan? "Noem het maar een briesje."