Maatregelen voor klimaatverandering

Minder stenen en stikstof, meer regentonnen, groen, bomen en bossen

VENRAY | Venray komt er anders uit te zien. Niet zomaar, maar omdat het vanwege de klimaatverandering hard nodig is. De speerpunten zijn: Venray zoveel mogelijk ontstenen en het areaal aan groen in de gemeente moet flink meer worden. Om de hitte en droogte maar de baas te kunnen worden. Het verlies aan biodiversiteit wordt een halt toegeroepen, herstel ervan staat voorop, het bestrijden van wateroverlast blijft de eerste prioriteit. De totale kosten van dat alles zijn onbekend.


Door onze redactie 


Klimaatadaptatie heet het met een mooi woord: zich aanpassen aan de klimaatverandering die zich ontrolt. De maatregelen die Venray daarvoor neemt staan beschreven in het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie 2021-2025 onder de verzamelnaam Venray Vergroent.

Dat programma, vastgelegd in een collegevoorstel waar de gemeenteraad nog haar goedkeuring aan moet geven, is opgesplitst in twee delen. In het eerste worden de lopende projecten beschreven, in het tweede staan de nieuwe plannen. 

Maar het programma is niet in beton gegoten. Gaandeweg de rit kunnen zich kansen voordoen of nieuwe inzichten opdoemen die volgens het college moeten worden aangegrepen. Omdat alles moet zijn gericht op het voorkomen van de overlast van de klimaatverandering of te beperken. 


Wat is in Venray al in gang gezet in het kader van klimaatadaptatie?

- Afkoppelen bij panden van de afvoer van hemelwater in het riool.

- Hemelwater bij wegen ter plekke in de bodem laten infiltreren en afvoer ontkoppelen van riool.

- Onder meer met aanleg van wadi's wateroverlast in wijken en dorpen voorkomen.

- Herstel van de Loobeek en Castenrayse Vennen. 

- Project Koolmees: ophangen van vijfhonderd nestkasten voor koolmezen ter bestrijding van de processierups, in samenwerking met IVN. 

- Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.


Wat ligt er in het verschiet, wat gaan de inwoners merken van de maatregelen rondom klimaatadaptatie? 

- Minder stenen en meer groen op de pleinen en parkeerplaatsen, vergroenen van versteende wijken en buurten in zijn algemeenheid. 

- Bermbeheer wordt ecologischer aangepakt voor beter waterbeheer en grotere biodiversiteit.

- Regeling Steen eruit, plant erin, voor vergroening van particuliere tuinen.

- Vergroenen van wijken en straten en de golfbaan in Geijsteren krijgt een vijver voor de opvang van regenwater.  

- Er komt een bosbeheerplan waarvoor eerst onderzoek naar de bosbodem wordt gedaan om het bos klimaatbestendig te kunnen maken. De jarenlange overmatige neerslag van stikstof is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Dat moet worden hersteld, hoe is niet duidelijk. 

- Een bomenplan voorziet in de aanplant van tenminste 45.000 extra bomen. Bedrijven, natuurbeheerders en particulieren worden gestimuleerd bosjes aan te leggen. 

- De bruine eikenpage moet terugkeren door voormalige leefgebieden te herstellen, zoals onder hoogspanningsleidingen. Dat laatste in samenwerking met netbeheerder Tennet en Boxmeer, vanaf 1 januari de nieuwe gemeente Land van Cuijk. 

- Aandacht voor de iepenpage (een streng beschermde vlindersoort) en voor de kamsalamander en de jeneverbes. 

- Buitenruimte bibliotheek klimaatbestendig inrichten. 

- Meer bloemrijke akkerranden, inzaaien met inheemse kruidenmengsels.

- Natuurontwikkeling Oostrumsche Heide. 

- De Spurkt als een klimaatpark inrichten nu een bedrijventerrein op die plek niet doorgaat. Aanleg van klimaatbos en landschapspark voor versterking landschap en ecologie. Probleempje hierbij is dat verschillende gronden al in bezit zijn van Ontwikkelbedrijf Greenport dat het bedrijventerrein zou aanleggen. 

- Opwaardering van Smakterheide als landschapspark. Ook hierbij moeten gronden worden verworven om plannen uit te kunnen voeren. 

- Stimuleren om in nieuwbouw meteen nestkasten in te bouwen, het zogeheten natuurinclusief bouwen. Voor bijvoorbeeld vleermuizen, zwaluwen en huismussen. 

- Afspraken maken over natuurinclusief bouwen met Wonen Limburg en over het klimaatbestendig maken van bestaande woningen. 

- Vergroenen van bedrijventerrein Smakterheide in samenwerking met IVM en Vivara. 

- Subsidieregelingen invoeren voor particulieren die eigen ideeën hebben voor het treffen van klimaatadaptieve maatregelen in hun directe leefomgeving. Denk hierbij aan sedumdaken, geveltuinen en plaatsen van regentonnen.  


Hoe zit het met de financiering van al deze maatregelen? 

Dat is een moeilijke. 

Dat daar, alles bij elkaar opgeteld, miljoenen mee zijn gemoeid, is wel duidelijk. Maar omdat de euro's uit verschillende potjes moeten komen, is daar lastig één bedrag op te plakken. 

Duidelijk is alleen dat het uitvoeringsprogramma loopt tot en met 2025. Voor het jaar 2023 is 60.000 euro voor klimaatadaptatie in de begroting opgenomen en 270.000 euro uitgesmeerd over de resterende jaren. Dat geld wordt onder meer besteed aan vergroenen van schoolpleinen, de vijver op het golfterrein, beschermen van soorten, bloemrijke akkerlanden en stimuleren van natuurinclusief wonen. Voor maatregelen zoals afkoppelen van rioleringen, aanleggen van infiltratievoorzieningen of wegreconstructies, grondaankopen, bomenplan en landschapsparken zijn geen bedragen bekend.

De gemeenteraad moet dit collegevoorstel nog goedkeuren.