Statenlid Palmen zet werk bij CDA Venray op lager pitje

OOSTRUM/VENRAY | Emma Palmen trok zich in de zomer terug als bestuurslid van CDA Venray. Ook maakt ze sinds 14 september niet langer deel uit van de commissiepool van de gewezen coalitiepartij in Venray. Wel blijft ze haar werk doen als lid van de Provinciale Staten van Limburg, namens de christendemocraten. 


Door Henk Baltussen


Volgens de Oostrumse liggen drie beweegreden aan haar besluiten ten grondslag. "Door drukte moest ik steeds vaker afspraken afzeggen, de politieke reuring die er in de partij de afgelopen periode was speelde ook mee en het dubbele mandaat Statenlid en bestuurs- en commissielid van CDA Venray is ook niet wenselijk. Om de schijn te voorkomen, heb ik me daarom op enkele fronten teruggetrokken. Je ziet overigens dat het niet alleen in Venray onrustig is, maar ook provinciaal en landelijk is er discussie over de bestuurscultuur: wat kan wel en wat kan niet? Overigens ben ik door niemand gedwongen, maar uit eigen beweging vertrokken."


Dat Palmen het ook niet altijd eens was met de koers die CDA Venray in de kwestie met CDA-wethouder Jan Loonen voer, bevestigt ze. Een koers die er onder andere voor zorgde dat eind juni van dit jaar Loonen en collega-wethouder Anne Thielen aftraden. "We moeten bij CDA Venray wat beter met kritiek omgaan en wat vaker in de spiegel kijken", zegt Palmen. "Er zijn blinde vlekken ontstaan. Toen de twee wethouders in Venray opstapten, was ik net weg. Maar dat Anne Thielen enkele weken na haar aftreden tot lijsttrekker werd gekozen, dat had beter geduid moeten worden, daar was meer uitleg bij nodig geweest. Er is die keuze gemaakt, maar maak dan ook duidelijk waarom. Of ik op de lijn van Fred Welschen zit? Laat ik het zo zeggen; ik snap hem wel."


Welschen, oud-topman van Inalfa en prominent lid van CDA Venray, maakte in juli in deze krant duidelijk dat het in zijn ogen onbestaanbaar is om nu Thielen (die niet af had hoeven treden in juni maar dat deed omdat ze zei zich niet meer veilig te voelen in de Venrayse politiek, red.) als lijsttrekker naar voren te schuiven. Palmen zegt wel de contacten met CDA Venray te blijven onderhouden. "Ik blijf het bestuur adviseren en de partij op de voet volgen. De verhoudingen zijn nog redelijk te noemen. Maar voor de kieslijst voor de raadsverkiezingen in maart ben ik niet meer beschikbaar. Dat heeft deels met dat dubbele mandaat te maken, alhoewel het dan nog maar een klein jaar is tot de Provinciale Statenverkiezingen. Maar ik heb een bewuste keuze gemaakt het niet te doen."


Brief zonnepark

Emma Palmen stuurde onlangs als CDA-Statenlid een brief aan de gemeenteraad en het college van Venray waarin ze aangeeft dat de Limburgse Provinciale Staten geen zonneparken willen op goede landbouwgrond en in natuurgebieden. Dat deed ze met het oog op mogelijke plannen van de gemeente Venray om op De Spurkt bij het Loobeekdal een zogeheten klimaatpark aan te leggen. Een half jaar geleden blies de gemeenteraad een bedrijventerrein dat op die locatie zou moeten komen af. Met de plannen zou de natuur rond de Loobeek worden versterkt met onder andere bosaanplant, waardoor de biodioversiteit toeneemt.


Volgens Palmen kunnen met het oog op de te behalen klimaatdoelen de plannen ook inhouden dat er op die plek een zonneweide zou kunnen komen. "Met deze brief wil ik raad en college erop wijzen dat pas als het niet anders kan, als er geen andere mogelijkheden over zijn, dan zouden zonneparken op goede landbouwgrond kunnen worden gebouwd." Over het klimaatpark valt overigens nog weinig te zeggen.

Een woordvoerder van de gemeente Venray liet vorige week in De Limburger weten dat de plannen nog helemaal moeten worden uitgewerkt en dat over haalbaarheid nog niets kan worden verteld.