Vervolg pagina 5

Maessen: 'We praten verder na verkiezingen maart'

Oostrum | De bedoeling is dat de Werkgroep Oostrumsche Heide en andere belanghebbenden, onder regie van de gemeente Venray, een nieuwe plan gaan opstellen voor dit gebied. "Daarin is geen plaats meer voor ontgrondingen", zegt Pijnappels. "We gaan met zijn allen dit natuurgebied nog waardevoller maken. Denk hierbij aan nieuwe natuurlijke verbindingen."


Tijdens de dorpsraadbijeenkomst van donderdag in D'n Oesterham in Oostrum toonde ook voorzitter Jan-Willem Bruijsten zich een blij man. "Er komt geen vijver zes op de Oostrumsche Heide", meldde een opgeluchte Bruijsten. "Op dit moment wordt er nog enkele jaren afgegraven bij vijver vijf. Als dat werk daar klaar is, dan wordt daar natuur ontwikkeld. Denk aan een zwaluwwand en het moet aansluiten op de rest van het natuurgebied." Het bos achter de Witte Vennen en de Rooyse Wissel is al van de gemeente, die binnenkort dat bos laat opknappen. Percelen in de buurt zijn onder meer van Staatsbosbeheer en van Maessen Bedrijven, dat de afgeblazen afgraving ter hand zou nemen. Maessen graaft momenteel aan vijver vijf. Hoe die percelen bij het natuurgebied kunnen worden betrokken, weet Bruijsten nog niet. "De gemeente zou het kunnen kopen, er kunnen ook specifieke gewassen op worden geteeld. Daar gaan we met de partijen eens goed over nadenken. Maessen mag daar in elk geval geen grindput meer aanleggen. Dat betekent ook 200.000 vrachtwagenbewegingen minder."

Hoe zat het ook al weer met die nieuwe afgraving?  Op 22 september 2020 ging de Venrayse raad akkoord  in met het collegevoorstel (van toenmalig wethouder Jan Loonen, red.) het bos voor 350.000 euro aan te kopen, waarbij 40.000 euro is bedoeld voor achterstallig onderhoud. Loonen maakte zich al een tijdlang hard voor die aankoop. Want zegt hij, het bos kan zo een prima verbinding worden tussen de waterpartijen van de Witte Vennen en de visvijvers van 't Alvertje. 

'Dit betekent ook 200.000 minder bewegingen vrachtwagens'

"Ook kan met de aankoop beter toezicht worden gehouden op de zeldzame jeneverbesstruik in het bos." Maessen Bedrijven wil in de buurt van het bos en de visvijvers twee terreinen ontgronden. Naast dat gebied ligt een oude asfaltcentrale van Maessen waarvan de grond zwaar vervuild is. De gemeente zou die centrale voor 200.000 euro overnemen van Maessen, dat daarvoor een nieuwe locatie voor ontgronding heeft teruggekregen, vijver zes dus. Maessen wil daar twee putten uitgraven. De zwarte toplaag (vervuild door te veel stikstof en meststoffen, red) wordt later in de uitgegraven putten teruggestort en op die manier komen er twee nieuwe vijvers in het gebied bij. De jagers van WBE St. Hubertus (waarvan Math Pijnappels van Werkgroep Oostrumsche Heide ook lid is, red.)  snapten er toen al niets van. "Er is water genoeg in het gebied", zei Pijnappels destijds. "Meer water is alleen maar nadelig voor de dieren. Een verbinding maken naar de visvijvers, zoals Jan Loonen wil, is overbodig, want die is er al. Dassen, vossen, reeën, hazen, bunzingen en de steenmarter maken dagelijks de oversteek als ze gaan foerageren. Als er weer tien hectare water bij komt, verstoort dat het leefgebied en de rust die in een natuurgebied zo belangrijk is. Daar hoeft helemaal niets te gebeuren. Doodzonde natuurlijk, die asfaltcentrale die één grote vervuiling is." 

Directeur Harrie Maessen is op de hoogte van het collegebesluit en sprak wethouder Jan Jenneskens er al over. "Ik kan er nu niet veel meer over zeggen", aldus Maessen. "De afspraak is dat we na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar er verder over praten." 

Wethouder: 'In de plannen is geen plaats voor ontgrondingen'

De reactie van Maessen bevreemdt wethouder Jan Jenneskens enigszins. "Ik zou het om willen draaien. Nog voor de verkiezingen wil ik een goed beeld hebben van de mogelijkheden in dat gebied en wat voor plannen daarbij horen. De raad wordt daarbij betrokken. De nieuwe raad mag daar dan uiteindelijk over beslissen. In die plannen horen inderdaad geen ontgrondingen thuis. Ik heb met veel mensen gesproken over de Oostrumsche Heide. Wij moeten doen waar de inwoners gelukkig van worden. Dat worden ze niet met ontgrondingen. Het is een unieke kans om daar samen op een andere manier wat moois van te maken." 

Dat het college, met toen nog de twee CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen aan boord, aanstuurden op ontgrondingen, daar wil Jenneskens niks van weten. "Bij de overdracht van het dossier heeft Loonen me eerlijk verteld hoe het in elkaar zit. Er werd nu gedaan alsof er al een besluit was genomen over ontgrondingen. Dat is niet gebeurd. Er zijn nooit toezeggingen gedaan." 


Dat in een eerder stadium wel is besloten om een bosgebied op die locatie voor 350.000 euro aan te kopen, is een feit. Ook dat de aankoopkosten met de opbrengsten van de ontgronding daarmee zouden worden bekostigd. De gemeenteraad stemde daar, weliswaar met de nodige reserves, vorig jaar mee in. Daar heeft Jenneskens verder geen boodschap aan. "Ik vind daar verder niets van. Wel moeten bekijken waar we dat geld wel vandaan kunnen halen. Er zijn in dat gebied allerlei belangen op natuur- en economisch gebied. Die moeten we veel beter in kaart gaan brengen, wat ook geldt voor de eisen en wensen. Vandaaruit brengen we met de andere partijen en belanghebbenden de mogelijkheden in kaart."