De inauguratie van het herdenkingsmonument bij de Grote Kerk in Venray werd vrijdagmiddag door een kleine groep genodigden bijgewoond.
De inauguratie van het herdenkingsmonument bij de Grote Kerk in Venray werd vrijdagmiddag door een kleine groep genodigden bijgewoond. Foto: Rikus ten Brücke

Oorlogsmonument vernieuwd

Venray | Het herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en gesneuvelden in Nederlands-Indië bij de Grote Kerk werd in 1949 opgericht en in 2020 is de gedenkplek compleet vernieuwd. Vanwege de coronapandemie werd de opening van het monument verschillende keren uitgesteld, maar afgelopen vrijdag werd het herdenkingsmonument officieel gezegend door deken Smeets en in gebruik genomen.


Het herdenkingsmonument werd in 1956 voor het eerst voorzien van twee gedenkplaten met daarop de namen van de Venrayse oorlogsslachtoffers. Een paar jaar geleden is dodenherdenking op initiatief van het Oranje Comité Venray verplaatst naar de achterzijde van het monument, omdat hier meer plaats is voor de belangstellenden. Om ook de achterzijde een waardige uitstraling te geven, is het monument in het kader van 75 jaar bevrijding aangepast. Er is een nieuwe luifel gekomen en er zijn twee nieuwe naamplaten aangebracht. "Foutieve vermeldingen op de oude naamlijsten zijn aangepast en de namen van oorlogsslachtoffers uit Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum zijn toegevoegd", vertelt gemeentearchivaris Paul van Meegeren.

Bij de plechtigheid werd onder meer een bloemstuk bij de gedenkplek gelegd door burgemeester Luc Winants en diens voorganger Hans Gilissen. Volgens Van Meegeren is het goed dat het monument is vernieuwd. "De dodenherdenking wordt in Venray drukgezocht. Dat hopen we mede met het aangepaste herdenkingsmonument in stand te houden."

Afbeelding