Afbeelding
Foto: Persfoto

Gehoorverlies en dementie

Venray | De invloed van leefstijl op de kans om dementie te krijgen is groot. In The Lancet van 30 juli 2020 constateren onderzoekers dat er twaalf zelf-beïnvloedbare factoren zijn voor dementie. Samen kunnen ze in theorie 40 procent  van de dementiegevallen voorkomen of uitstellen. Daarvan is gehoorverlies, met 8 procent, de meest voorkomende. 


Als we een geneesmiddel zouden vinden dat de kans op dementie met 40 procent zou verminderen, dan zou dat alle voorpagina’s halen. In theorie is dat ook te bereiken door de leefstijl van geboorte tot hoge leeftijd voor 100 procent te optimaliseren. Maar dat valt minder op en krijgt daardoor niet die publiciteit. Naast de 40 procent zelf-beïnvloedbare factoren zijn onder andere erfelijke factoren verantwoordelijk voor dementie.

Mensen die slechter horen mijden feestjes, rumoerige ruimtes en sociale contacten. Dat leidt tot meer isolement en minder prikkeling van de hersenen. Waarschijnlijk is dat de belangrijkste reden waarom zij sneller dement worden. Je hersenen actief houden, bijvoorbeeld door sociale contacten te behouden door een hoortoestel te nemen als je slechter hoort, helpt mogelijk om niet of later dementie te krijgen. Op dit moment zijn er circa 280.000 mensen met dementie in Nederland.

Naar verwachting verdubbelt dit aantal mensen naar meer dan een half miljoen.

Sinds 17 juni 2021 is Van Boxtel hoorwinkels partner van Stichting Alzheimer Nederland. Deze samenwerking sluit aan bij wie Van Boxtel hoorwinkels zijn: de hoorzorgexperts die het leven van mensen willen verbeteren door ze beter te laten horen. Doel van de samenwerking met Alzheimer Nederland is onder meer om samen mensen bewust te maken van het belang van een goed gehoor voor de preventie van dementie.  In Venray is de Van Boxtel hoorwinkel gevestigd Grotestraat 100.


Meer informatie e-mail: venray@vanboxtelhoorwinkels.nl.