Zorgen in Oostrum over spoorlopers

OOSTRUM |  Dorpsraad Oostrum-voorzitter Jan-Willem Bruijsten sprak vorige week tijdens de dorpsraadvergadering zijn zorgen uit over spoorlopers die de laatste maanden regelmatig voor hachelijke momenten zorgen op en rond het spoor bij Oostrum. In juni waren er 38 meldingen van spoorlopers in Oostrum. 


Door Henk Baltussen


Spoorlopen is het over of langs een niet afgesloten spoorweg lopen of fietsen. Vaak wordt het gedaan om een kortere route te nemen. Maar spoorlopen kan ook een poging tot zelfdoding zijn. In Oostrum blijken spoorlopers vooral cliënten te zijn van zorgorganisatie Stevig aan de Wanssumseweg. Stevig behandelt mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Die is vrijwillige of gedwongen binnen bijvoorbeeld een crisisopname. Er verblijven 110 patiënten op de locatie aan de Wanssumseweg naast tbs-kliniek De Rooyse Wissel.


Bruijsten liet weten dat het vooral twee vrouwelijke cliënten van Stevig zijn die met regelmaat op het spoor gaan zitten. "Wij zijn er niet blij mee, de wijkagent ook niet en Stevig natuurlijk ook niet", zei Bruijsten. "En voor de treinen levert het met regelmaat hinder op." Ongelukken deden zich tot op heden niet voor, volgens Bruijsten. Dat is mede te danken aan het feit dat op de plaatsen waar de spoorlopers zijn (of zitten) de trein niet hard rijdt. "Dorpsbewoners trekken ze voortijdig van het spoor en ook de eigenaar van de winkel bij het station grijpt vaak in." Al eerder lieten wijkagenten weten dat er dit jaar al tientallen incidenten waren op het spoor bij Oostrum. Wijkagent Esther Kessels liet onlangs weten het gevoel te hebben dat dit voor onrust zorgt bij inwoners van Oostrum die bij het spoor wonen. Dat blijkt herkenbaar voor verschillende leden van de dorpsraad.


Omdat een deel van de incidenten wordt veroorzaakt door cliënten van Stevig (onderdeel van Dichterbij) vroeg de gemeente het bestuur van Dichterbij om hier samen met de dorpsraad aandacht aan te besteden. Dat resulteerde enkele weken terug in onder meer een brief van Stevig-directeur Harm Wijgergangs aan de inwoners van Oostrum. Hij spreekt in de brief over 'zeer ongewenste situaties waarover iedereen  het eens is dit niet te willen. Wijgergangs: "Het is onze opdracht de cliënten en de omgeving te beschermen. Dat lukt niet altijd. Soms zijn we niet in staat om iemand tegen zijn of haar wil vast te houden of op te sluiten. Dat mag en kan niet altijd. Sommige cliënten verblijven ook vrijwillig bij ons. In die situatie zijn we extra alert, maar kan het toch gebeuren dat iemand wegloopt. U mag van ons aannemen dat we dan zelf meteen op zoek gaan en de politie inschakelen. We staan hierover ook in contact met gemeente, de dorpsraad en ProRail." Dat het 'spoorlopen' de laatste minder vaak voorkomt heeft volgens Wijgergangs te maken met het feit dat een van de twee patiënten die dit vaker deed is verhuisd."

Wie Stevig hierover wil bellen: 088-7543600, bij echte spoed moet direct de politie worden gebeld.