Afbeelding
Foto: Marly Verbakel Fotografie

SGW Ysselsteyn in teken eeuwfeest

Ysselsteyn | In het weekend van 1, 2 en 3 oktober vindt in de Ysselsteynse bossen langs de Middenpeelweg weer een eventingwedstrijd plaats. Eventing bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en cross.


Deze cross voert de ruiter of amazone uit door het bos, over veelal natuurlijke hinderissen die in een hoog tempo worden overwonnen. Dit is het deel van de eventing waarbij de adrenaline gaat stromen en het vertrouwen van ruiter en paard op de proef wordt gesteld. Voor de deelnemers een plezier om aan mee te doen en voor het publiek een plezier om naar te komen kijken. Met name de waterbak is ieder jaar een populair onderdeel. Onder het genot van een kopje koffie met vlaai kan dit spektakelstuk van dichtbij worden gevolgd.

De deelnemers komen uit het hele land, van jong tot oud, van kleine pony tot groot paard. Er gaat heel wat training aan vooraf om met succes deel te kunnen nemen. Doordat er diverse rubrieken verreden kunnen worden, is SGW Ysselsteyn ook voor de beginnende ruiters en amazones toegankelijk. Naast verschillende beginnersrubrieken, worden ook de reguliere rubrieken B/L/M en Z (pony’s) verreden.
Daar het dorp Ysselsteyn dit jaar honderd  jaar bestaat, zijn er speciaal voor dit jubileum extra hindernissen gebouwd. Ook tijdens deze editie wordt er om verschillende titels  gestreden. De strijd gaat zowel om het Limburgs als het Brabants kampioenschap voor paarden en pony’s, een unicum. Hierbij wordt gestreden onder de vlag van de KNHS Regio Limburg en Noord-Brabant. Daarnaast wordt in Ysselsteyn de Bavaria Super Finale van 2021 verreden. De slotwedstrijd van een competitie over diverse wedstrijden georganiseerd door Bavaria 0.0.

Combinatie van cross, dressuur en springen  

Voor het laten slagen van deze wedstrijddagen is de organisatie afhankelijk van een groot aantal vrijwilligers, die zich ieder jaar weer beschikbaar stellen, en de grondeigenaren die ieder jaar hun terrein beschikbaar stellen. Ook kan een sportfestijn als SGW Ysselsteyn alleen maar bestaan dankzij de steun van sponsoren.


Op vrijdagmiddag wordt de dressuurproef verreden van enkele rubrieken. Zaterdag en zondag start het programma rond 08.30 uur tot het einde van de middag. Met de zwaarste rubrieken op zaterdag en de lagere rubrieken op zondag. Op deze dagen wordt onder andere de cross afgelegd. De toegang en parkeren is gratis.


Foto: Daphne Lenkens in actie met Zilona. Foto: Marly Verbakel Fotografie.