Kasteel Neder-Canne. Foto gemaakt in juni/juli 1944 door een Duitse militair, werkzaam in de grotten van de Cannerberg.
Kasteel Neder-Canne. Foto gemaakt in juni/juli 1944 door een Duitse militair, werkzaam in de grotten van de Cannerberg. Foto: Collectie Din Hoogma

Gezichten uit het verleden

Algemeen Geschiedenis

Op de begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Overloon, in de volksmond ook wel het Engels kerkhof genoemd, bevinden zich 281 graven. Ieder met een eigen verhaal. In deze reportageserie belicht Stichting Overloon War Chronicles iedere keer één zo’n bijzonder verhaal. Deze keer grafnummer 8, vak IV, rij A: Ronald Crouch (1916 – 1945). 

‘Ronnie was een geweldige vechter en het leven en de ziel van elke eenheid waar hij bij was. De rol die mannen van zijn karakter spelen bij het winnen van een oorlog moet heel groot zijn’. (Bron: Citaat uit een brief van een vriend van Ronald Crouch aan Elizabeth Crouch, 1945)

De zon is meedogenloos. De hitte onverdraaglijk. Maar ze moeten door! Ze lopen nu al meer dan drie weken door deze woestijn, deze enorme zandbak waar geen einde aan komt! Hoe ver is het nog naar de eigen Britse linies in Egypte? Ze moeten door!  Ronald Lionel Crouch wordt geboren in Bishopston, een voorstad van Bristol, op 14 juli 1916. Hij is de zoon van Ernest Crouch en Enid Crouch. Ronald volgt zijn opleiding aan St. Brendan’s College in Bristol en gaat werk..