Vervolg van pagina 5

Jan Jenneskens: 'Provincie neemt advies Venray over' 

Vredepeel | René van Bakel van Vreba wil niets kwijt over de recente ontwikkelingen. "We reageren niet via de media", luidt zijn korte reactie. Eerder liet hij weten 'in overleg te zijn met het bevoegd gezag', waarmee hij op de provincie Limburg doelde


Volgens wethouder Jenneskens vroeg de provincie onlangs Venray om advies aangaande de situatie en de vergunningaanvragen van Vreba. "Venray heeft de provincie het advies gegeven niet mee te gaan in het verzoek van Vreba om illegale zaken vergund te krijgen. Dat heeft de provincie zich ter harte genomen."

Van Bakel heeft grootste plannen met Vreba, plannen die al deels (weliswaar illegaal) worden waargemaakt. De familie wil ter plekke nog meer koeien gaan houden en het bouwblok moet met zeven hectare groeien naar zestien hectare. Ervan uitgaande dat dat wel goed zal komen, is Van Bakel alvast gaan bouwen zonder vergunningen. Zo staan buiten het nu vergunde bouwblok van negen hectare drie waterbassins (oppervlakte van 10.000 vierkante meter) en sleufsilo's (3600 vierkante meter), een weegbrug en een machineloods. Naast de melkfabriek die geen vergunning heeft, zochten de controleurs tevergeefs naar een bouwvergunning van een rundveestal. Ook een kalverenveld met kalveriglo's en mest- en voersilo's staan illegaal op het terrein. 

Tevens wil Vreba de melkverwerking (er wordt nu magere melk en room geproduceerd) uitbreiden met een lactoferrinefabriek. Lactoferrine is een melkeiwit dat wordt toegevoegd aan kindervoeding. Maar ook daar wil de gemeente Venray niet aan meewerken, omdat het niet past binnen het bestemmingsplan.  

Vreba spint flink garen met zelf verwerken van melk

Vreba spint flink garen bij het zelf verwerken van melk. Een rekensommetje van Food en Agribusiness maakt dat duidelijk. Melkveebedrijven die zelf melk verwerken, mogen uitgaan van een gemiddelde melkproductie van 7.500 kilo per koe per jaar. Rundveehouders die hun melk niet zelf verwerken en aan melkfabrieken leveren, moeten uitgaan van 10.624 kilo per koe per jaar. Dat betekent een hogere fosfaatproductie van zo'n tien kilo per jaar per koe. Met het oog op de fosfaatwetgeving is Vreba dus financieel in het voordeel ten opzichte van bedrijven die hun melk moeten afzetten. Dat voordeel vervalt als Vreba na sluiting van de fabriek de melk ook elders kwijt moet. 

Volgens Food en Agribusiness werkt Vreba nauw samen met Kees Koolen, internetmiljonair en oud-topman van Booking.com. Koolen investeert met Dutch Dairy Products in de zuivelverwerking bij Vreba. Koolen heeft het recht van opstal tot en met 2030 voor de ondergrond van deze melkfabriek op het erf van Vreba.