Stoppersregelingen varkenshouderij

Bijna 50.000 minder varkens; paarden en schapen in de plaats 

VENRAY | Bij de gemeente Venray meldden zich 33 varkenshouders die wilden stoppen met hun bedrijf en daarbij gebruik wilden maken van de stoppersregeling. Aan 26 bedrijven gaf Venray te kennen mee te willen werken, achttien varkenshouders gaven uiteindelijk aan daadwerkelijk te stoppen. Daarbij horen bestemmingsplanwijzigingen. De eerste zeven zijn nu rond en opgenomen in een collegevoorstel. Een aantal verruilt de varkens voor paarden en schapen. 


Door Henk Baltussen


Van veertien van de achttien stoppers is bekend om welke dieraantallen het gaat. Nadat de stallen van de veertien varkensbedrijven zijn gesloopt, leven er in de gemeente Venray 26.296 vleesvarkens, 15.099 gespeende biggen en 7.567 zeugen en beren minder, wat neerkomt op in totaal bijna 50.000 varkens. De aantallen van de overige vier 'stoppers' worden later bekendgemaakt.

De bestemmingsplanwijzigingen van de achttien stoppers gebeurt in fases. Een de eerste ronde besloot het college onlangs om op zeven locaties de aanduiding intensieve veehouderij uit het bestemmingsplan te halen. Vier in Ysselsteyn (Puttenweg 60 en 126/128, Rouwkuilenweg 23 en Timmermannsweg 40), in Castenray (Roland 2), Leunen (Scheiweg 7/9) en Smakt (Loobeek 3/3b). 


Wat houden de planwijzigingen op de zeven locaties in?

Roland 2

Een deel van het bouwvlak krijgt een woonbestemming, de aanwezige agrarische bedrijfswoning wordt een reguliere woning. Het achterste deel van het bouwvlak blijft agrarisch waardoor het in gebruik kan blijven als landbouwgrond.


Scheiweg 7 en 9

De varkenshouderij wordt in zijn geheel beĆ«indigd en de initiatiefnemer gaat verder met een akkerbouwbedrijf. Daarnaast begint hij daar met een schapen- en een paardenhouderij. Op de locatie staan twee bedrijfswoningen die die bestemming blijven houden. 


Loobeek 3 en 3b

Op die locatie worden de bedrijfsactiviteiten gesplitst. De bestemming verandert in kleinschalige bedrijfsactiviteiten en opslag. De zonnepanelen op de staldaken komen na sloop van de stallen terug in een zonneweide van zo'n 500 vierkante meter die op de locatie komt te liggen. De zonneweide past niet binnen de KODE Venray en de Provinciale Omgevingsvisie. Met een omgevingsvergunning voor maximaal 25 jaar kan de zonneweide wel worden bestemd. 


Puttenweg 60

Evenals in Leunen saneert de varkenshouder zijn bedrijf en wil op de locatie paarden en schapen gaan houden. Dat past binnen de regels van het bestemmingsplan Buitengebied Venray 2010. 


Puttenweg 126 en 128

De varkenstallen en de verouderde bijgebouwen worden gesloopt, waarna de locatie de bestemming wonen krijgt opgeplakt. De aanwezige bedrijfswoning wordt omgezet in een reguliere woning. Op het achterterrein mag een bijgebouw komen te staan. De rest van het gebied krijgt de bestemming agrarisch. Los van de genoemde plannen vraagt de initiatiefnemer een omgevingsvergunning aan voor een zonneweide die daar maximaal 25 jaar mag liggen. 


Rouwkuilenweg 23

Daar is de varkenshouderij inmiddels beƫindigd met gebruikmaking van de stoppersregeling uit het Actieplan ammoniak. Andere stoppers maken gebruik van de Saneringsregeling varkenshouderijen. Op de locatie blijft de bestemming agrarisch van kracht. De initiatiefnemer gaat verder met een paardenhouderij.


Timmermannsweg 40

De bestemming van een deel van de locatie verandert van agrarisch in wonen. In het verlengde daarvan wijzigt de aanwezige bedrijfswoning in een reguliere woning. Op de rest van de locatie is geen plaats meer voor bouwsels, de grond kan louter nog worden gebruikt voor landbouwdoeleinden. 

Als we de cijfers van de aantallen varkens en varkenshouderijen vanaf 2000 in Venray op een rijtje zetten, zien we volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) het volgende: 

In 2000 had Venray 460.000 varkens verdeeld over 247 bedrijven.

In 2010 waren dat 547.000 varkens en 144 varkenshouderijen. 

In 2020 waren dat 637.000 varkens verdeeld over 99 bedrijven. In 2018 leefden in de Venrayse stallen het hoogste aantal varkens ooit: 660.000 stuks. 

Volgend jaar zal Venray door de stoppersregelingen onder de 500.000 varkens zitten en dan zijn er nog 81 bedrijven over, zoals het er nu uitziet.

Ondanks dat de wijzigingen van de bestemmingsplannen in alle gevallen inhouden dat alle varkens van de locatie verdwijnen en stallen worden gesloopt, zijn ook voor deze aanpassingen omgevingsdialogen. Dat leert navraag bij verantwoordelijk wethouder Jan Jenneskens. Of die dialogen ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, is onzeker. Jenneskens kan dat niet bevestigen.

Nu de twee stoppersregelingen (Actieplan ammoniak en Saneringsregeling varkenshouderij) achter de rug zijn, is het volgens Jenneskens wachten op de volgende decreten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met de bedoeling om veeboeren te stoppen met hun bedrijven. Het doel van minister Carola Schouten zal met de komende regelingen vooral zijn om de stikstofuitstoot aan te pakken om de natuur te beschermen en het bouwen van woningen en wegen weer voortvarend op te kunnen pakken. Jenneskens heeft nog geen idee wat er op Venray afkomt. "Wel moeten we in Venray ervoor zorgen dat er een vitale veehouderij overblijft met toekomst voor de boeren." De wethouder stelt tevens dat daarbij een nieuw evenwicht moet ontstaan tussen boeren, burgers en de natuur.

De commissie Wonen bespreekt de wijzigingsvoorstellen van het college, waarna de gemeenteraad er een definitief besluit over neemt.