Venray verlaagt maximumsnelheid, Boxmeer volgt

VENRAY/MAASHEES | De weg tussen Venray en Maashees verandert van een tachtigkilometer - in een zestigkilometerweg. Dat heeft de gemeente Venray besloten. De nieuwe maximumsnelheid op de Monseigneur Geurtsstraat in Maashees wordt daarom ook verlaagd naar zestig.  Johan Hermanussen uit Maashees en raadslid namens Liberaal LVC in de gemeente Boxmeer vindt het echter niet kunnen dat Boxmeer daarin zomaar Venray volgt, laat hij in dagblad De Gelderlander weten. Hij trok in Boxmeer aan de bel. 


Hermanussen werd verrast door het feit dat op de Monseigneur Geurtsstraat in Maashees de strepen van de weg werden gehaald. Dat is gek, dacht hij, en ging op onderzoek uit. Wat bleek, de weg loopt over in het gebied van de gemeente Venray, waar hij Maasheseweg heet en waar Venray de maximumsnelheid verlaagt. En in Boxmeer moeten we dan maar volgen voor het deel van de weg dat in de Boxmeer ligt, kreeg Hermanussen te horen.


Maar kan dat zomaar, zonder dat ook maar iemand is geïnformeerd?, wilde het raadslid weten. "Het gaat hier om een weg die te boek staat als een gebiedsontsluitingsweg. En in Boxmeer hebben we daarvan afgesproken dat die tachtig kilometer per uur moeten zijn. Het is vanuit Maashees de kortste weg van het dorp naar de snelweg A73. Dan zit niemand te wachten op een lagere snelheid en eventueel drempels. Het is een brede weg. Met vrijliggende fietspaden. Er gebeuren niet of nauwelijks ongelukken. Ik denk eerder dat het gevaarlijk is daar zestig te rijden. Dan gaat iedereen inhalen."


De gemeente Venray gaat drempels in het deel Maasheseweg leggen. Voorrangskruisingen zijn straks geen voorrangskruisingen meer en parkeren aan de kant van de weg is straks toegestaan. Hermanussen: "Maar neem een bedrijf als Havens. Daarvandaan rijden dagelijks veel vrachtwagens richting de snelweg." Het raadslid heeft om opschorting van de maatregelen gevraagd. "Laat Venray ons beleid maar volgen in plaats van andersom."


Van opschorting is volgens Jeu Verstraaten uit Overloon, in Boxmeer wethouder van verkeer, geen sprake. "De betreffende weg is in 2019 aangewezen als dorpsverbindingsweg en niet meer als gebiedsontsluitingsweg. Nu is de maximumsnelheid in de bebouwde kom van Maashees 30. Als je naar het zuiden rijdt, is er eerst een stuk van 400 meter maximaal 60, dan een stuk van 870 meter met 80 en dan vanaf de grens Brabant-Limburg weer 60", legt Verstraaten uit. "Zoveel veranderingen wil je op zo'n kort stuk ook niet hebben."  Volgens Verstraaten heeft het verkeersbesluit netjes zes weken ter inzage gelegen. "Daar zijn geen bezwaren op gekomen. Niet van de Dorpsraad Maashees en niet van het bedrijf Havens."