Dwangsom voor Vreba

VREDEPEEL | De gemeente Venray heeft Vreba Melkvee laten weten dat het in Vredepeel op straffe van een dwangsom afgelopen moet zijn met de illegale verwerking van melk tot slagroom. Ook aan andere niet vergunde praktijken op het grootste rundveebedrijf van Nederland moet snel een einde komen. 


Mocht Vreba voor 2 november geen actie te hebben ondernomen, dan legt Venray het bedrijf een wekelijkse dwangsom op van 10.000 euro, tot een maximum van 100.000 euro. De dwangsom ontslaat Vreba niet van de plicht om geen einde te hoeven maken aan de illegale praktijken. Naast het sluiten van de fabriek aan de Vredeweg moeten ook diverse sleufsilo's en foliebassins worden opgeruimd. Daarvoor ontbreken vergunningen en in sommige gevallen staan ze geheel of gedeeltelijk buiten het vergunde bouwvlak.

Wethouder Jan Jenneskens laat weten dat het bedrijf van de familie Van Bakel zowel schriftelijk als mondeling op de hoogte is gesteld van de eisen van de gemeente Venray en van de dwangsom die kan worden opgelegd. De melkscheidingsinstallatie van Vreba, (waar volgens de geldende vergunning 2.570 melkkoeien en 970 stuks jongvee mogen rondlopen, red.) is al vanaf 2018 illegaal in bedrijf. Waarom komt de gemeente Venray nu pas in actie? "In 2018 is de melkscheidingsinstallatie aangemeld bij de gemeente", zegt Jenneskens. "Dat was nog geen vergunningaanvraag en die is er tot op heden ook nooit gekomen. In de optiek van het college hoort daar geen melkfabriek, dus die vergunnen we ook niet. Waarom Vreba toch is begonnen met produceren weet ik niet." Of er in het verleden door de gemeente Venray ooit toezeggingen aan de familie Van Bakel zijn gedaan over vergunningverleningen, is niet bekend bij Jenneskens, die vorig jaar zomer aantrad als wethouder in Venray. Begin dit jaar bleek bij een controle bij Vreba, die werd uitgevoerd nadat Van Bakel aanvragen deed bij Venray om illegale praktijken alsnog vergund te krijgen, dat er van alles mis was aan de Vredeweg. "Vervolgens hebben we Vreba laten weten niet mee te werken aan vergunningverleningen", aldus Jenneskens.


Lees verder op pagina 9.