Afbeelding
Foto: persfoto

Dementievriendelijk uitvaart begeleiden

Venray | Ireen van Eck (58) rondde onlangs de opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorgster af. De Boxmeerse werkt bij Goumans Uitvaarzorg in Venray en kijkt met een goed gevoel terug op haar opleiding. "Tijdens deze dagen ging er een wereld voor me open", vertelt Van Eck.


"Er zijn zoveel verschillende uitingsvormen van dementie. Het is heel belangrijk om nabestaanden met deze ziekte te betrekken bij het afscheid. Wanneer zij in de gelegenheid worden gesteld samen een afscheid te ervaren, kunnen ze daarna ook samen verder. Het voorkomt uiteindelijk dat mensen uiteindelijk denken: had ik maar dit of dat gedaan."


Van Eck kijkt met veel bewondering naar haar vak. Ze krijgt als uitvaartverzorgster een intiem en persoonlijk inkijkje in het leven van anderen. "Wanneer ik met mensen in gesprek mag gaan die in hun naaste familiekring een nabestaande hebben die een vorm van dementie heeft, benader ik ze volgens de Goed-methode. Dat is geruststellen door hem of haar op zijn of haar gemak te stellen, oogcontact maken en de tijd nemen om echt contact te maken, even meedenken met de persoon en dankjewel zeggen, nadat we het besprek hebben afgerond."

De Brabantse maakte vroeger dementie in haar familie mee toen haar moeder leed aan de ziekte. "Ik had de kennis van de opleiding graag gehad, toen er bij mijn moeder sprake was van dementie. Misschien had ik haar dan kunnen laten zien dat zij voor mij altijd de mooiste bloem is geweest die er bloeide in mijn leven."