NS niet akkoord met 'doorgaande weg' op Stationsplein

VENRAY | De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft de gemeente Venray laten weten het niet eens te zijn met een deel van de renovatie van het Stationsplein in Oostrum. Het betreft de parkeerplaats, waar volgens de NS, grondeigenaar van het gebied, sprake zou zijn van een 'doorgaande weg'. Daardoor zou de verkeersveiligheid in het geding kunnen komen. Inmiddels zoeken gemeente, NS en ProRail naarstig naar een oplossing. 


Door Henk Baltussen


Een woordvoerder van de gemeente Venray laat weten dat een verkeerskundige van de gemeente de NS inmiddels heeft laten weten dat er geen sprake is van een doorgaande weg.

"Er is wel sprake van een parkeerplaats die van twee kanten toegankelijk is. Maar daar lopen natuurlijk wel veel mensen en er rijdt ook gemotoriseerd verkeer, zowel auto’s als bussen. Daarnaast heeft een deel van de mensen die er lopen haast omdat ze de trein moeten halen. Maar deze parkeerplaats is voor doorgaand verkeer niet aantrekkelijk omdat er aan twee zijden haaks geparkeerd gaat worden. Daarbij is er voor autoverkeer op korte termijn een volwaardig alternatief met de aanleg van de  oostverbinding." Dat is een weg pal langs de A73  tussen de Henri Dunantstraat en de Stationsweg die autoverkeer bij het station tot een minimum moet gaan beperken. 

Dat tekenaars en andere partijen iets over het hoofd hebben gezien bij het maken van de plannen, ontkent de woordvoerder. "Zoals al is aangegeven gaat het over een andere kijk op het gebied." 

De gemeente Venray is met NS en ProRail in gesprek over de opmerkingen. De woordvoerder laat weten dat 'nieuwe ontwikkelingen kansen bieden en we gaan ervan uit dat we hieruit komen'.  "Wat ons betreft wordt er niet opgeschoven of afgewacht, maar de betreffende oplossingen nemen wel tijd in beslag die niet in de planning zijn voorzien." 

Venray in gesprek met NS en ProRail over oplossingen 

Wat deze kink in de kabel voor de uitvoerbaarheid van de reeds vaststaande plannen betekent en waarmee de raad al akkoord is, is nog onduidelijk. De woordvoerder: "Dat ligt aan de nog uit te werken oplossing. Het spreekt voor zichzelf dat we zo dicht mogelijk bij het door ons inmiddels al ver uitgewerkt ontwerp willen blijven. In de planning tot op heden zou in 2022 de bulk van het werk plaatsvinden met een uitloop in 2023. Wellicht dat het zwaartepunt van de werkzaamheden nu wat meer naar achteren toe verschuift, maar dat is afhankelijk van wanneer we er helemaal uit zijn met NS en ProRail. Tot op heden hebben we alle partijen meegenomen in het ontwerptraject van de upgrade van de stationsomgeving. Dat zullen we ook in het komende traject blijven doen."