Burgemeester Winants (links), Mark en Joke Schapendonk.
Burgemeester Winants (links), Mark en Joke Schapendonk. Foto: Hoedemaekers Venray

Ridder Schapendonk

Venray | Burgemeester Luc Winants reikte donderdagavond een koninklijke onderscheiding uit aan Mark Schapendonk (69) tijdens zijn afscheid als voorzitter van de werkgroep Venray Dementie Vriendelijk. Hij is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mark Schapendonk zet zich al vanaf 1971 in voor diverse vrijwilligersorganisaties.


Hij begon als jongerenbegeleider bij Jeugdkring St. Jan in Vught. In 1976 werd hij voorzitter en medeoprichter van wijkontmoetingscentrum 't Schöpke in Veltum. In 1987 werd hem het zilveren Schöpke uitgereikt als blijk van waardering voor zijn vele verdiensten voor het sociaal-maatschappelijk leven in de wijk Veltum. In 2019 ontving hij de bronzen Piëlhaas van carnavalsvereniging De Piëlhaas voor zijn vele maatschappelijke verdiensten. Ook was hij jarenlang actief als afdelingsvoorzitter en lid van de raadscommissie van D66, afdeling Venray.
Mark Schapendonk was en is nog steeds betrokken bij de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hij stond aan de wieg van de ketenzorg dementie in Noord-Limburg. Hij fungeerde hier als kartrekker van het programma Hulp bij Dementie. Ook na zijn pensionering bleef hij nog steeds betrokken als adviseur en mentor van de ketenregisseur. Daarnaast zette hij zich jarenlang in als voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Limburg, met als speerpunten de totstandkoming van zes Alzheimer Cafés en werkgroepen Dementievriendelijke gemeenten in Noord-Limburg. Hij was ook de kartrekker bij de voorbereidingen en realisatie van het Logeerhuis Kapstok Venray, waarvan hij onder andere bestuursvoorzitter was en tot op de dag van vandaag actief is als adviseur van het bestuur. Hij is bovendien voorzitter en oprichter van de werkgroep Venray Dementie Vriendelijk. Deze werkgroep maakt zich sterk voor een dementievriendelijk Venray, waar mensen met dementie zo lang en zo volwaardig mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving. Aan dit programma hebben zich inmiddels vele maatschappelijke partners gecommitteerd.

Afbeelding