Ja voor mfa en 'geen bom onder plan'

VENRAY/MERSELO | De oplossing die is gevonden om het tekort van 550.000 euro weg te poetsen om de bouw van de school in Merselo mogelijk te maken, wordt in de gemeenteraadsvergadering van 28 september een hamerstuk.


Door Henk Baltussen  


Basisschool De Lier wordt tegen het gemeenschapshuis aan gebouwd. In het kader van de Venrayse regeling Schoon door de Poort wordt het dorpshuis verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt. In augustus 2019 werd de plannen voor de multifunctionele accommodatie (met de school)  gepresenteerd en werden de bouwkosten begroot op ruim 1,7 miljoen euro. Dat bedrag is in juni van dit jaar gestegen naar ruim 2,2 miljoen euro.

Door de afschrijvingstermijn van het dorpshuis te verlengen van 25 naar 40 jaar (wat al geldt voor de school) levert dat een besparing op van 508.000 euro. De resterende 42.000 euro neemt de gemeente Venray voor haar rekening, is het collegevoorstel. Daar ging de commissie Leven vorige week donderdag unaniem mee akkoord. 

Emina Joosten (D66) hoopte dat de almaar stijgende bouwkosten geen roet meer in het eten zullen gooien en Henk Bisschops (PvdA) zei het jammer te vinden dat destijds te optimistisch is gedacht over de bouwkosten. "Het is nu wel creatief boekhouden."


De veronderstelling van Bas Künen (VVD) dat er nog een bommetje onder het plan kan liggen in verband met eigendomsrechten bij de nieuwe mfa, wuifde wethouder Jan Jenneskens weg. "Als op een plek wordt gebouwd waar al meer clubs zitten, zoals voetbal, tennis, jeugd en de school, dan is dat niet eenvoudig. Maar het college gaat ervan uit dat die partijen tot passende oplossingen komen."