Kans extra budget mantelzorg klein

VENRAY | Wethouder Chantal Nijkerken gaat haar best doen om euro's van het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beschikbaar gestelde mantelzorgbudget naar Venray te halen, maar ze acht de kans daarop klein. Dat antwoordde ze vorige week op vragen van Lisanne Wisgerhof, namens Venray Lokaal lid van de commissie Leven. 


Door Henk Baltussen


Gemeenten die de toegang tot hun eigen interne regelingen voor mantelzorgers willen versimpelen en verbeteren, kunnen daarvoor eenmalig een budget aanvragen bij VWS. Volgens de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) gaat het om een bedrag van maximaal 80.000 euro per gemeente. Maximaal 25 gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Mantelzorgers moeten volgens de VNG vaak een drempel over om bijvoorbeeld bij de gemeente een mantelzorgverklaring aan te vragen.

Nijkerken liet weten dat de Venrayse mantelzorger de weg naar het gemeenteloket vrij goed en in hogere aantallen weet te vinden. "In 2019 werden 894 regelingen aan Venrayse mantelzorgers toegekend, in 2020 1064", rekende Nijkerken voor. "Daarbij moeten we voor 10 september een voldragen plan voorleggen om kans te maken op een bedrag. Dat is niet realistisch. We kunnen navragen of er nog budget en of de aanvraagtermijn kan worden verlengd. De vraag is ook of we wel zoveel ambtelijke inzet vrij moeten maken voor de aanvraag."

De wethouder was kortom niet happig om met de budgetaanvraag aan de slag te gaan, mede ook omdat er een evaluatienota op stapel staat voor het hele Venrayse mantelzorgregelgeving.