Afbeelding
Foto: Persfoto

Venray herrezen uit het puin (4)

Venray | De expositie Venray herrezen uit het puin is te zien in het Venrays Museum. Deel 4; Industrialisatie.


Al voor de oorlog waren er bedrijven, die met de naam fabriek werden aangeduid, zoals de kartonnagefabriek van Laurensse, de sigarenfabriek Victor Hugo, de cichoreifabriek van Poels. Toch kan er pas na de oorlog gesproken worden van industrialisatie van Venray.


Ketels

Met Muvero (ketels en keukenapparatuur) en Blitta (metalen raamkozijnen) kwamen er grotere bedrijven. In 1955 kwam Inalfa uit Utrecht naar Venray. In 1965 volgde Rank Xerox. Deze twee bedrijven zorgden ervoor dat het industrieterrein aan de Maasheseweg flink uitgebreid werd.


Europa

Rank Xerox was vanuit Amerika (Xerox) en Engeland (Rank) op zoek was naar een plaats op het vasteland om de Europese markt te kunnen bedienen. In 1963 viel het besluit in Londen dat Venray die plaats zou worden. In eerste instantie zouden er 450 mensen toner produceren om te printen. Binnen vijf jaar (1970) produceerden 800 medewerkers niet alleen toner, maar onderhielden ze drie verschillende soorten kopieerapparaten.

In 1974 werd de productie van de 3100, een compact kopieerapparaat gestart. De onderdelen hiervan kwamen uit Amerika en Engeland. De productiesnelheid was zo groot, dat de magazijnen te klein werden. Daarom werd er naar magazijnen gezocht in de wijde omgeving van Venray. De organisatie was daar niet op berekend. De chauffeurs noteerden de dag van aflevering, maar niet welke onderdelen ze hadden afgeleverd.


De operators, die de apparaten in elkaar zetten wachtten op den duur niet meer tot een magazijn leverde, maar gingen zelf onderdelen halen. Het gevolg was dat niemand meer wist of er onderdelen waren en hoeveel. De operatie 'stock-counting': Iedereen, die kon tellen, ging tellen, zorgde ervoor dat zes weken later het probleem was opgelost. Er werken dan 3000 werknemers.


Logistiek centrum

Venray leerde zoveel uit deze operatie dat het in 1986 het Logistieke Centrum voor heel Europa werd. In 2015 als Rank Xerox 50 jaar bestaat, werken er nog 600 mensen. Venray herrezen uit het puin, een expositie over de wederopbouw 1944-1970. Openingstijden: vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Tickets reserveren op www.venraysmuseum.nl.


Foto: Rank Xerox.