Afbeelding
Foto: eigen foto

Speurtocht IVN voor gezinnen

Merselo | IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 19 september voor gezinnen een zoek- en opdrachtenspeurtocht. Deze speurtocht start tussen 09.30 en 10.30 uur op de parkeerplaats bij de Weverlose Schans, gelegen aan de weg Weverslo in Merselo.


Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig voor deze gezinsspeurtocht.  De kinderen gaan met hun (groot)ouders op pad om dit nieuw ontwikkelde gebied te ontdekken. De tocht duurt ruim twee uur (circa 4 km) en foto’s en opdrachten wijzen de weg. Het pad langs de Loobeek kan nat en drassig zijn en is minder geschikt voor buggy’s e.d. en ongeschikt voor rolstoelen.


In de omgeving van het Loobeekdal kwam in de middeleeuwen een boerenschans voor. Die was in die tijd bedoeld om de boerenbevolking en het vee te beschermen tegen rondtrekkende plunderaars. Deze boerenschans is in Merselo nagebouwd met een hoefijzervormige gracht, een verdedigingswal van 3m hoog en een uitkijktoren. De boerenschans is het beginpunt van de speurtocht. De tocht gaat langs de meanderende Loobeek naar de onlangs geopende volmolen. Hier werd vroeger schapenwol verwerkt. De wol werd met door waterkracht aangedreven houten hamers urenlang geplet tot vilt, dat vervolgens gebruikt werd voor kleding en hoeden.


Vanaf de volmolen gaat de tocht verder over de Weverslose berg (met ruim 38m het hoogste stuifduin van Noord-Limburg) en langs de historische boerderij Martiene Plats terug naar de boerenschans.