Lezing over de Belgische venen

Venray | IVN Geijsteren-Venray organiseert op maandag 20 september een lezing over de Hoge Venen, veengebied op het dak van BelgiĆ«. De lezing start om 20.00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray en wordt verzorgd door Olaf op den Kamp. De lezing is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 3 euro. In verband met Corona is het aantal deelnemers beperkt. Aanmelding is verplicht via info@ivn-geysteren-venray.nl o.v.v. lezing Hoge Venen.


Olaf op den Kamp laat deelnemers in deze lezing kennismaken met de Hoge Venen, een veengebied dat grotendeels in Belgiƫ ligt en waarvan enkele kleine onderdelen in Duitsland te vinden zijn.

Het bestaat uit vele kleinere en enkele grotere deelgebieden, zoals het Fagne Wallonne, het Brakvenn, het Steinleyvenn en het Poleurveen. Ieder stukje veen is anders, dus er is veel over de Hoge Venen te vertellen.

Veengebieden kennen bijzondere planten, al zijn die in de Hoge Venen zeldzaam geworden. Toch groeien hier en daar nog kleine veenbes, ronde zonnedauw, beenbreek, waterdrieblad en de zevenster, het symbool van het gebied.

Op vogelgebied zitten er enkele bijzondere soorten, waaronder het korhoen, de klapekster en de notenkraker.
 Op den Kamp begint zijn lezing met de geologie, de veenvorming, de Vennwacken en het turfsteken. Naast informatie over planten en dieren die in het gebied voorkomen, vertelt hij ook over de diverse riviertjes die hier ontspringen, waaronder de Roer, de Hoegne, de Helle en de Vesdre. Natuurlijk komt ook de historie aan bod, zoals de verhalen over de verloofden die in het veen verdwaalden, over de Kupferstrasse of over het gehucht Reinartzhof.