Burgemeester Winants ontving het boek van Mariska Stevens.
Burgemeester Winants ontving het boek van Mariska Stevens. Foto: Rikus ten Brücke

Boek 100 jaar ondernemen

Ysselsteyn |  Burgemeester Luc Winants nam vrijdagmiddag in Roelanzia in Ysselsteyn het eerste boek Ysselsteyn 100 jaar ondernemen in ontvangst. Hij ontving het boek uit handen van de Ysselsteynse ondernemers Harry Maessen en Mariska Stevens. Het boek is gemaakt ter ere van de honderdste verjaardag van het Peeldorp.

In Ysselsteyn 100 jaar ondernemen staan verhalen met en over jonge veelbelovende Ysselsteynse starters, maar ook met en over oud-ondernemers die hun stempel wisten te drukken op de Ysselsteynse bedrijvigheid. De achttien verhalen in het boek werden geschreven door Jelle van Hees. Daarnaast maakte Jeu de Wit een overzicht van alle ondernemers uit de historie van Ysselsteyn. "Het was nog even spannend of de boeken op tijd geleverd zouden worden, maar het is allemaal gelukt", glundert schrijver Jelle van Hees bij de boekpresentatie. De tekstschrijver uit Ysselsteyn had het boek vrijdagmiddag voor het eerst fysiek in de hand. "Het is misschien een beetje raar om zelf te zeggen, maar ik ben er best wel trots op. Het ziet er qua tekst, foto's en vormgeving gewoon echt goed uit."


Jeu de Wit bracht alle informatie in beeld over honderd jaar ondernemen in Ysselsteyn. Dat was tussen 1921 en 2000 prima te doen, maar daarna werd de zoektocht volgens hem moeilijker. "Er zijn vanaf die periode zoveel bedrijven in Ysselsteyn gevestigd en sommige bedrijven zijn makkelijker te vinden dan andere ondernemingen. Van 1921 tot 2000 is het me vrij aardig gelukt om een compleet beeld te krijgen van de ondernemers in Ysselsteyn. Daar heb ik veel gesprekken voor gevoerd, maar ik heb gelukkig ook verschillende archieven kunnen raadplegen om informatie te verzamelen."


Handen uit de mouwen

Burgemeester Winants sprak lovende woorden uit over Ysselsteyn en de ondernemers uit het dorp. Hij had het onder meer over de mentaliteit van de Ysselsteynse bevolking. "De mouwen zijn in Ysselsteyn altijd opgestroopt. Ze weten hier van aanpakken en dat vind ik altijd heel bijzonder. Die mentaliteit proefde ik al bij mijn allereerste bezoek aan het dorp."

In totaal zijn er 500 boeken gedrukt en de eerste driehonderd exemplaren zijn al verkocht via voorinschrijving. De laatste boeken zijn volgens De Wit verkrijgbaar bij Vitelia Winkel aan de Peter Janssenweg 11. "Mocht er veel vraag naar de boeken blijven, dan maken we een inventarisatie voor een eventuele tweede druk. We zijn in ieder geval blij dat het boek goed is ontvangen in de gemeenschap."

Eerste exemplaar voor burgemeester Luc Winants

Dat het boek begon te leven in Ysselsteyn merkte ook Van Hees bij het schrijven en interviewen. "Veel ondernemers zijn druk bezig met de toekomst en innoveren en verbeteren hun bedrijf iedere dag. En een grote ondernemer als Harry Maessen is met zijn staat van dienst bereid om jonge ondernemers te helpen. Dat vind ik prachtig om de horen. In Ysselsteyn staan we voor elkaar klaar."


Feestweekend

Het dorp bestaat dit jaar honderd jaar en dit weekend zou het ondernemersweekend plaatsvinden, maar vanwege de coronamaatregelen zijn de festiviteiten verplaatst naar volgend jaar. De overhandiging van het boek zou de aftrap zijn van het ondernemersweekend. Ook eerdere festiviteiten werden al verplaatst naar een nog nader te bepalen datum.

Afbeelding
binary comment
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding