Uitgraving haven Wanssum op de foto.
Uitgraving haven Wanssum op de foto. Foto: Gemeentearchief

Uitgraving haven

Wanssum | In de dertiger jaren van de twintigste eeuw werd Nederland geteisterd door werkloosheid. De aanleg van het kanaal en haven was een prachtig project om gedeeltelijk in het kader van de werkverschaffing uit te voeren. Op 16 november 1931 stak minister Ruijs de eerste spade in de grond. Daarmee werd de normalisatie van de Groote Molenbeek officieel begonnen.

De feestelijke opening van de industriehaven was op 29 juni 1934. De dag begon met een plechtige hoogmis. Daarna begaven de autoriteiten en genodigden zich naar het haventerrein. Ze werden verwelkomd door burgemeester baron Weichs de Wenne. Pastoor Wijnhoven zegende het haventerrein en haven. Daarna werden de gebouwen van Landbouwbelang officieel geopend door Th. Verheggen, lid van Gedeputeerde Staten en voorzitter van de LLTB. Ingenieur Droessen, de voorzitter van Landbouwbelang en lid van de Tweede Kamer, voerde het woord en toonde de groei en bloei van Landbouwbelang aan. Na een demonstratie van de los- en laadinrichting, genoten de genodigden een Limburgse koffietafel. De haven zag er prachtig uit met de keurig versierde bootjes, waarin mensen als Germanen en Noormannen hadden plaatsgenomen. Zelfs god Neptunus was aanwezig en hield een toespraak en liet weten dat hij graag zijn waterpaleis had verlaten, om de haven en Wodansheim mee te openen. De autoriteiten namen plaats in de salonboten. De fanfare van Wanssum zorgde voor de muzikale klanken, terwijl de Commissaris der Koningin het lint doorknipte. Daarmee was de haven officieel geopend.
De toren van de H. Michaël kerk op de achtergrond werd op 22 oktober 1944 door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen. De muren van de kerk volgden enkele dagen erna. Slechts de naam Oude Kerkstraat en het kerkhof herinnert nog aan de exacte plaats waar de oude kerk heeft gestaan. De weg voor de kerk is de Geijsterseweg. Na de Tweede Wereldoorlog werd in de Pastoorsstraat een nieuwe kerk gebouwd, die in 1951 in gebruik werd genomen. Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.

Werkgroep Oude Foto.