Afbeelding
Foto: ATV Venray

Titelstrijd in eigen huis

Junioren ATV Venray in landelijke finale

Venray | Op zaterdag 18 september wordt het naar verwachting enorm druk op het complex van ATV Venray. Doordat twee juniorenteams zich wisten te plaatsen voor een van de vier landelijke finales, wees de Atletiekunie Venray aan als een van de locaties voor de finalewedstrijden. 


Uit alle hoeken van het land komen die dag atleten, begeleiders en supporters van de waarschijnlijk 48 deelnemende teams naar de ATV Venray-atletiekbaan aan de Sportlaan. Verdeeld over de categorieën Junioren D en Junioren C gaan meisjes en jongens in de leeftijd van 12-15 jaar in Venray met elkaar de strijd aan. Vanwege corona kende de competitie dit jaar een andere opzet met als gevolg ook een andere finale. Normaal gesproken bestaat de competitie uit drie wedstrijden en plaatsen de beste twaalf teams zich voor één finalewedstrijd.


Doordat  dit seizoen echter de eerste competitiewedstrijd uitviel, bedacht de Atletiekunie een finaleronde waarvoor de 48 teams met de beste score in de laatste competitiewedstrijd zich plaatsten. Daarmee wordt het uitvallen van die eerste wedstrijd dus deels ondervangen. Voor de Jongens Junioren D (JJD) en C (JJC) van ATV Venray lukte dat, de meisjesploegen slaagden daar niet in. Voor de jongens volgt nu een beloning in de vorm van een thuiswedstrijd met enorme deelname en veel publiek.


Voorronde

Dat het een knappe prestatie is van beide ploegen, blijkt uit het resultaat van de voorronde. De C junioren lieten maar liefst 103 teams achter zich en de D’s zelfs 123. Het illustreert zo niet alleen dat jeugdatletiek in het algemeen in de lift zit, maar in het bijzonder hoe ATV Venray aan de weg timmert. De plaatsing voor beide finales is het bewijs dat het talent van de atleten goed wordt ontwikkeld tijdens de trainingen op de dinsdagavond en zaterdagochtend. 

Landelijke finales junioren in Venray bij ATV Venray

Het behalen van de twee finales zijn echte teamprestaties, opgebouwd uit de beste resultaten die atleten per onderdeel neerzetten. Bovendien biedt het tijdsschema – de chronoloog  –  de mogelijkheid dat ploeggenoten elkaar aanmoedigen tijdens de onderdelen, waardoor het teamgevoel nog wordt versterkt. Hoe dat werkt en wat dat doet, zal tijdens die finalewedstrijd duidelijk te zien zijn als 48 ploegen tegelijk aan het werk zijn.

Anders dan bij een losstaande of competitiewedstrijd worden aan finalewedstrijden extra eisen gesteld. Zo wordt er een speciale topjury aangewezen en zijn bij de loop- en werpnummers de tijd- en afstandmeting elektronisch en is er een verplichte windmeting. Ook heeft er vanuit de Atletiekunie een inspectie plaatsgevonden om te kijken of de accommodatie voldoet aan alle vereisten en zijn er op de wedstrijddag diverse officials van de Atletiekunie aanwezig. 

Finaleplaatsen
ATV Venray zijn teamprestaties

Zij zijn echter niet de enigen, want om een atletiekwedstrijd te organiseren zijn veel mensen nodig. Te denken valt daarbij onder meer aan de wedstrijdorganisatiecommissie (woc), een jurycoördinator, het wedstrijdsecretariaat, kantinepersoneel, EHBO en natuurlijk de juryleden en de baanploeg die verantwoordelijk is voor dat het juiste wedstrijdmateriaal tijdig aanwezig is.


Vrijwilligers

Buiten de personen die door de Atletiekunie worden aangewezen en verzorgd, berust alles op de inzet van vrijwilligers. Weliswaar behoort elke deelnemende ploeg voor minimaal een vrijwilliger te zorgen, toch komt de bulk van de taken terecht op de vrijwilligers van de organiserende vereniging ATV Venray. Waar die toe in staat is, zal 18 september duidelijk aantonen. Natuurlijk wordt de finalewedstrijd gehouden  in overeenstemming met de op dat moment geldende coronamaatregelen. Óf en hoe dat van invloed zal zijn, is moeilijk te voorspellen. 


Feit is wel dat ATV Venray alles in het werk stelt om de 48 ploegen een volledig wedstrijdprogramma aan te bieden. Teams komen van heinde en ver en mede daarom begint de wedstrijd om 11.00 uur. Per categorie zijn er maar liefst acht wedstrijdonderdelen. Een complexe maar weloverwogen planning laat toe dat de wedstrijd dan toch rond 17.30 afgelopen is met alle onderdelen afgerond.


Foto: ATV jongens Junioren.