Zorgen om plannen in Oirlo-West

Oirlo | Monique Loonen woont met haar gezin aan de Hoogriebroekseweg in Oirlo en ze maakt zich ernstig zorgen over de plannen die er in de nabije omgeving van hun woning zijn voor de aanleg van meerdere zonneparken en twee locaties voor de huisvesting van arbeidsmigranten. "Ik wil nu mijn zorg uitspreken, voordat het straks te laat is", vertelde Loonen maandagavond tijdens het Sprekersplein in het gemeentehuis in Venray.


Loonen begon haar betoog met een opsomming van de plannen waar ze zich ernstig zorgen om maakt. "Er zijn plannen voor een zonnepark aan de Beemdweg, de Blakterweg en de Bremmenkamp. Dat alles is op respectievelijk 25, 500 en 500 meter van ons huis. We zijn niet tegen zonneparken, maar is dat niet een beetje teveel van het goede? De parken liggen er nog niet, maar ik wil op tijd aan de bel trekken. Een keuze voor een zonneweide is een beslissing voor 25 jaar en daar moet goed over nagedacht worden."

De Oirlose woont op een steenworp afstand van De Walnoot en daar wonen al een kleine 200 arbeidsmigranten. "Dat gaat goed. We vinden dat we bij ons in de buurt ons steentje al hebben bijgedragen aan de huisvesting van arbeidsmigranten. Er kan ook gezocht worden naar geschikte huisvesting in de kom van Venray. Waarom moeten alle plannen bij ons in de omgeving gepland worden? We weten dat we in een landbouwontwikkelingsgebied wonen, maar deze plannen hebben niks met landbouw te maken. Ik mis de steun van de gemeente Venray. Wie beoordeelt al deze plannen?"

Volgens Loonen ontbreekt ook de visie bij de gemeente Venray. "Waarom zou je goede landbouwgrond volgooien met zonnepanelen? Leg eerst de daken vol."

Om haar betoog kracht bij te zetten voor de aanwezige raads- en commissieleden telde Loonen de omvang van plannen binnen een straal van één kilometer van haar woning bij elkaar op. "Het gaat om in totaal 31 hectare aan zonnepark en de huisvesting van 500 arbeidsmigranten. Nogmaals, denk goed na voordat je een plan goedkeuring geeft."