Dorpen en wijken doorgelicht om ze te versterken

VENRAY | Ambtenaren van de gemeente Venray die betrokken zijn bij het sociale domein brengen alle dorpen en wijken op verschillende manieren in kaart. Alle gegevens worden naast elkaar gelegd zodat duidelijk wordt welke wensen en behoeften er nog leven om de leefbaarheid in de breedste zin des woords op peil te houden, waardoor inwoners zo lang mogelijk in de eigen omgeving kunnen blijven.


Door Henk Baltussen  


Inmiddels zijn de sociale kaarten van de dorpen klaar, maakte Floor van der Giessen afgelopen maandag duidelijk tijdens het Dorpsradenoverleg (DRO) in Heide. Giessen is beleidsmedewerker binnen het sociale domein en besprak met de DRO-leden het project Versterken van de omgeving. Ook Martine Bruinink, namens de gemeente Venray dorpen- en wijkencoƶrdinator, was aanwezig.

Die sociale kaart geeft een overzicht van organisaties en instanties  die diensten (en mogelijk goederen) leveren binnen dorpen en wijken op gebieden die met elkaar samenhangen. Zoals opvoeden, opgroeien en gezondheid. Maar het maken van die kaart is uit nood geboren. Van der Giessen en Bruinink: "Voor de coronacrisis wilden we de dorpen en wijken in om na te gaan wat er voor voorzieningen al zijn op bijvoorbeeld terreinen van dagbesteding, jeugdhulp en noem maar op. Wat is er al, waar maken de inwoners gebruik van, wat betekent dat financieel? Enzovoort. Hoe kunnen voorzieningen worden ingericht? Cijfers hierover ontbreken om daar een goede analyse over te maken. Maar door de coronacrisis konden we de dorpen niet in. De tijd hebben we daarom gebruikt om de sociale kaarten te maken. Daarin kunnen bijvoorbeeld wel de zorgbehoeftigen in beeld worden gebracht en wat hun zorgvraag is." 

Maar Bruinink en Van der Giessen willen 'dieper' de dorpen en wijken in om alle wensen en behoeften boven water te halen. "We willen zo breed mogelijke informatie, mensen kunnen ook ideeĆ«n aandragen, vertellen over hoe de professionele ondersteuning nu is. Ook sport en cultuur horen erbij. Maar ook is de vraag hoe jeugd te bereiken die zich in keten met comazuipen bezighoudt. We hebben nu voor onszelf best goed in beeld naar welke professionals inwoners eventueel kunnen worden doorverwezen. Maar de info die dorpelingen zelf kwijt willen, daar zoeken we nog naar." 

Daarom riepen ze de DRO-leden op om inwoners, clubs of andere betrokkenen aan te dragen met wie de ambtenaren in gesprek kunnen om nog beter en gedetailleerder die wensen en behoeften van dorpen naar boven te halen. Met die aanvullende info bij de hand moet er volgens Bruinink en Van der Giessen een samenspel tussen gemeente en dorpen ontstaan om zaken op allerlei gebieden te verbeteren in de dorpen.