Oostverbinding vertraagd

OOSTRUM/VENRAY | Het project Oostverbinding loopt zoals het er nu uitziet een half jaar vertraging op. De oorzaken zijn het verwerken van ingediende zienswijzen en de aanvraag van een vergunning Wet Natuurbescherming bij de provincie. 


De Oostverbinding behelst de aanleg van een verbindingsweg aan de oostkant van de A73 tussen de Henri Dunantstraat en de Stationsweg. Bij het plan hoort ook een opwaardering van de Stationsweg tussen de rotonde Oostsingel en de nieuwe verbindingsweg. Momenteel wordt gewerkt aan het verwerken van onderdelen van zienswijzen in het bestemmingsplan. De vergunning Wet Natuurbescherming heeft de provincie in behandeling. De bedoeling is dat in december het aangepaste bestemmingsplan door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De natuurbeschermingsvergunning is noodzakelijk omdat gebleken is dat het projectwerk gepaard gaat met de uitstoot van stikstof die schade zou kunnen berokkenen aan het nabijgelegen Natura2000-gebied Boschhuizerbergen. Omdat het werk een, volgens een woordvoerder van de gemeente weliswaar geringe stikstofuitstoot tot gevolg heeft, was het advies van de MER-commissie (een milieueffectrapportage brengt de effecten op het milieu van een project in beeld) de berekeningen nog eens onder de loep te nemen.

Omdat de uitstoot niet tot nul kan worden teruggebracht, is volgens de woordvoerder besloten geen nieuwe berekeningen uit te voeren, wat ook kostenbesparend is: 'Omdat er altijd enige uitstoot zal zijn, is besloten een vergunning Wet Natuurbescherming aan te vragen. Op die manier kan worden aangetoond dat deze uitstoot geen significante negatieve effecten heeft op de natuur door het project Oostverbinding'. Volgens de woordvoerder was het niet eerder duidelijk dat de stikstofuitstoot van het project de grenzen zou overschrijden, zodat eerder maatregelen konden worden genomen. 'De stikstofregelgeving heeft in de afgelopen anderhalf jaar veel wijzigingen ondergaan. De huidige aanpak is gebaseerd op de laatste inzichten en hoe om te gaan met stikstofuitstoot bij ruimtelijke projecten'.


Lees verder op pagina 7.