Oud-wethouder Claessens overleden

Ysselsteyn | Wim Claessens, oud-wethouder van de gemeente Venray, is op donderdag 2 september op 93-jarige leeftijd overleden. Hij zou een dag later, op 3 september, 94 jaar oud zijn geworden. Claessens was van 1982 tot 1990 wethouder en daarvoor onder meer commissie- en raadslid in de gemeente Venray. Voor al zijn verdiensten werd hij op in april 1995 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


In april 1990 nam Claessens na zestien jaar afscheid van de Venrayse gemeentepolitiek. In al die jaren was hij acht jaar actief als raads- en commissielid namens de Kerkendorpenfraktie. Daarnaast was hij van 1982 tot zijn aftreden wethouder met onder meer openbare werken, agrarische zaken en milieu en verkeer in zijn portefeuille. Bij zijn afscheid betreurde hij onder meer dat hij het Venrayse wegennet in een slechte staat achterliet. "Door alsmaar te bezuinigen is er een steeds grotere achterstand ontstaan aan het onderhoud van wegen, riool en groen", zei hij destijds in zijn afscheidsinterview in nieuwsblad Peel en Maas. Claessens uit Ysselsteyn nam in 1974 namens de Kerkendorpenfraktie zitting in de gemeenteraad. In 1978 werd hij namens die fractie herkozen in de gemeenteraad. In 1982 ging de Kerkendorpenfraktie en het grootste gedeelte van Samenwerking Venray samen in het CDA. Claessens nam toen namens het CDA als wethouder plaats in het college van burgemeester en wethouders. Dat kunstje zou hij in 1986 herhalen. In 1990 besloot hij zich vanwege zijn leeftijd niet meer beschikbaar te stellen voor een vijfde termijn in de Venrayse gemeentepolitiek. Voor zijn wethouderschap was Claessens agrarisch ondernemer. Vanuit die achtergrond heeft hij vele jaren enkele andere maatschappelijke functies bekleed. Zo was hij meer dan 25 jaar bestuurslid en vicevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) afdeling Ysselsteyn. In 1989 besloot hij met die functie te stoppen. Hij ontving toen voor zijn verdiensten de zilveren draagspeld van de LLTB. Daarnaast was hij van 15 april 1974 tot eind 1987 bestuurslid van de toenmalige Mestbank Limburg. Deze organisatie werd eind 1987 omgezet in Stichting Intermest, waarvan hij nog korte tijd bestuurslid is geweest.

Vanuit zijn politieke en bestuurlijke rol en zijn rol als agrarisch ondernemer heeft Claessens jarenlang een voortrekkersrol vertegenwoordigd op het terrein van de aanpak van de mestproblematiek. Hij maakte zich sterk voor het vinden van oplossingen voor het mestprobleem en daarbij vervulde hij een stimulerende en initiƫrende rol. Na het vertrek van Claessens als wethouder in de gemeente Venray zat er voor het eerst in de historie geen boerenwethouder meer in het college. Dat hoefde volgens hem geen nadeel te zijn. "Tenminste als de nieuwe wethouder, die agrarische zaken in zijn portefeuille heeft, goed wordt ondersteund door een aantal kundige en actieve agrarische raads- en commissieleden."


De uitvaart van Claessens vond dinsdag in besloten kring plaats.