'Klimaatneutraal Venray kan alleen als veestapel krimpt'

VENRAY | Zonder inkrimping van de veestapel kan Venray nooit klimaatneutraal worden in het bestaande gemeentelijk beleid. Dat betoogt Cees de Vocht, commissielid van Venray Lokaal, in vragen aan wethouder Jan Jenneskens (D66). 


Door Henk Baltussen


Alleen met de aanleg van zonneparken, isolatiemaatregelen en beperkte inzet met windturbines komt Venray er niet, als er tegelijkertijd geen duidelijke aanpak van de veestapel plaatsvindt, stelt De Vocht. Hij voert daarbij het IPCC-rapport 2021 van de Verenigde Naties op, dat onlangs is gepresenteerd. Daarin staat te lezen dat veranderingen in het klimaat die onomkeerbaar zijn, grote schade voor de mensheid tot gevolg gaan hebben.

De Vocht: "Aan landen wordt gevraagd doelgericht beleid hiervoor te ontwikkelen om een rampscenario af te wenden Met name de uitstoot van broeikasgassen moet sterk beperkt worden. Een aanzienlijk deel van de broeikasgassen wordt toegerekend aan de veehouderij. Venray is de meest veedichte gemeente van Nederland. Dit gegeven brengt een specifieke verantwoordelijkheid met zich mee wat betreft effecten voor de klimaatverandering. Want het IPCC-rapport geeft aan dat in Venray wel degelijk ingrijpende stappen kunnen worden gezet om wat te doen aan klimaatverandering, door de enorme veestapel binnen de gemeentegrenzen aan te pakken. Want nogmaals, Venray kan nooit klimaatneutraal worden via bestaand gemeentelijk beleid. Krimp van de veestapel zorgt voor meer positieve effecten op de klimaatverandering."

Sander Hellegers (De Vocht was afwezig) vroeg dinsdagavond het college tijdens de commissie Wonen te reageren op de uitkomsten van het IPCC-rapport en wat dat betekent voor de veehouderij in Venray. Wethouder Cor Vervoort (Venray Lokaal) gaf nog een samenvatting van de belangrijkste conclusies in het rapport van de Verenigde Naties. "Maar het is onduidelijk wat dit voor Nederland betekent." 

'Onduidelijk wat VN-rapport voor Nederland betekent' 

In oktober komt het college met een eigen omgevingsvisie gericht op Venray. 

In het hoofdstuk waarin de uitwerking van het landelijk gebied aandacht krijgt, wordt aandacht besteed aan eventuele maatregelen. "Daarbij wil ik de raadswerkgroep uitnodigen om ermee aan de slag te gaan", liet Vervoort weten. "Het moet wereldwijd worden opgepakt." De wethouder zei ook dat het onderwerp al in Venray Vergroent is opgenomen. 

Het bestuur van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is over het IPCC-rapport en de vragen van Venray Lokaal om een reactie gevraagd. Bij het ter perse gaan van deze krant had de LLTB nog niet gereageerd. Het bestuur had meer tijd nodig voor de formulering van de antwoorden, aldus de woordvoerder.