De atleten hebben onlangs hun intensieve trainingstraject afgerond en zijn klaar voor het startschot van de marathon in Berlijn op zondag 26 september.
De atleten hebben onlangs hun intensieve trainingstraject afgerond en zijn klaar voor het startschot van de marathon in Berlijn op zondag 26 september. Foto: Rikus ten Brücke

Marathonlopers ATV naar Berlijn

Venray | Elf hardlopers van Atletiek- en Triatlonvereniging Venray (ATV) hebben zondag 26 september al lange tijd met rood omcirkeld in de agenda. Op die dag verschijnt het elftal atleten uit Venray en omstreken samen met zo'n 35.000 andere hardlopers aan de start van de marathon van Berlijn. "We hebben een lang en intensief trainingstraject achter de rug en zijn er helemaal klaar voor", vertelt Maurice Clabbers uit Venray.


Voor de 49-jarige Clabbers wordt het zijn eerste marathon. Samen met Lydia Jeuken, Yvonne Steeghs, Petra Vogelsangs, José van de Voort, Martin Michels, Martin aan den Boom, Anita Verbeek, Harry van der Borg (op de foto v.l.n.r., Clabbers vijfde van rechts), Jeroen Oudenhoven en Cindy Rosendaal (ontbreken op de foto, red.) hoopt hij de 42,195 kilometer in de straten van de Duitse hoofdstad te volbrengen. "Uitlopen. Dat is mijn enige doel. Yvonne en Martien willen de marathon onder de 3 uur en 30 minuten lopen, maar de rest hoopt vooral de eindstreep te halen. Het zou heel mooi zijn als we allemaal ons doel halen. We hebben een mooi gezelschap. De jongste loper is 38 jaar en de oudste is 71."


Trein

Clabbers neemt het gezelschap op sleeptouw naar Berlijn en is een beetje het manusje-van-alles. "Sinds deze week zijn de reispapieren binnen. Het is vanwege de coronapandemie natuurlijk allemaal anders, maar het gaat voor 99,9 procent door. We duimen en hopen dat we naar Berlijn kunnen afreizen voor de marathon. We vertrekken op de vrijdag voor de marathon per trein naar Duitsland. De auto leek ons niet zo'n goed idee. Ik denk dat het moeilijk terugrijden is met een marathon in de benen."


Het goede gevoel van Clabbers wordt gesterkt door verschillende hardloopevenementen die de laatste weken in Berlijn zijn gehouden. De marathon moet het slotstuk worden in een reeks van drie sportwedstrijden. Eerder was er de Night Run met 5.000 deelnemers en de halve marathon telde 15.000 lopers. "Alles is qua maatregelen goed verlopen en volgens de burgemeester van Berlijn is het veilig. Het wordt een bijzondere editie van de Berlijnse marathon. We worden allemaal getest het coronavirus en dan krijgen we een bandje. In het startvak moeten we een mondkapje dragen. Tijdens het lopen mag het mondmasker uiteraard af. Het publiek staat achter doorzichtige schermen en wordt op die manier gescheiden van de sporters. Dat zal een bijzonder gezicht zijn, maar dat maakt het voor ons niet minder mooi."

De Venrayse lopers ronden in Berlijn een intensief trainingstraject van dertig weken af. "We trainen vier keer per week en hebben onder meer duurlopen, baantraining en boslopen. De langste afstand die ik heb gerend, is dertig kilometer. Dat kan ik goed hebben en het laatste stuk moet je op karakter volbrengen. Voor mij is het helemaal geslaagd als we allemaal de finish halen."

ATV'ers rennen 42,195 kilometer door Berlijn
Afbeelding