Vanaf llinks Netty van Reenen-Coopmans, Roland Zwiebel en Jelske Roose-Stokkers.
Vanaf llinks Netty van Reenen-Coopmans, Roland Zwiebel en Jelske Roose-Stokkers. Foto: Antoon Jeuken

Hallo Henk,

Het heeft even geduurd maar bij deze de antwoorden op je vragen over Stichting Eva ova.

De reden voor de langere wacht tijd is : a, de toekenning van de ANBI status en b, de aanvraag/toekenning van een bankrekening. Beide zijn nu compleet en afgerond dus we mogen eindelijk van start gaan.

Kunnen we voor week 33 een afspraak plannen voor een foto van de bestuursleden voor bij het artikel? Graag een voorsteldatum/data, dan kan ik dit in overleg met de andere bestuursleden inplannen.

Bestuursleden:

Voorzitter, Netty van Reenen-Coopmans, 67 jaar, woonachtig in Venray

Secretaris, Roland Zwiebel, 68 jaar, woonachtig in Venray

Penningmeester, Jelske Roose-Stokkers, 61 jaar, woonachtig in Geysteren

Het initiatief tot tot stand koming van de stichting is afkomstig van Kapelaan Marthoma Alexander, Johan en Netty van Reenen. Wij zijn met Kapelaan Marthoma naar India geweest in april mei 2019 voor zijn priesterwijding in Trivandrum in het zuiden van India. We hebben 3 weken rondgereisd in dat gedeelte van India en werden geraakt door de armoede die daar heerst. Ook de betekenis van vrouwen en meisjes daar, lees van weinig of geen betekenis hebben ons, Johan en mij diep getroffen. We voelden ons geroepen om iets te betekenen voor deze mensen, en voornamelijk voor vrouwen en meisjes, en zijn op persoonlijke titel hulp gaan bieden.

Om ons initiatief groter te kunnen aanpakken zodat we meer mensen zouden kunnen helpen kwamen we samen met Kapelaan Marthoma tot de conclusie dat het beter zou zijn om een stichting op te richten, zodat we meerdere mensen kunnen helpen.

Het bestuur is samengesteld uit onze vriendengroep. We, Johan Kapelaan Marthoma en ik, vonden dat we een bestuur moesten gaan vormen met mensen die iets voor ons betekenen en waar we volledig op kunnen vertrouwen. Kapelaan Marthoma en Johan( van Reenen) vonden dat de voorzitter sowieso een vrouw zou moeten zijn, omdat we ons voornamelijk willen richten op vrouwen en meisjes. Die titel werd mij ( Netty) toebedeeld. Jelske en Roland kennen we al jaren, dus was de bestuurssamenstelling niet zo moeilijk, omdat we weten dat Jelske en Roland het hart op de goede plek hebben en begaan zijn met het lot van mensen die het minder goed hebbn dan wij. Ook wel bijzonder fijn dat Roland jurist is, dus weet waar we op juridisch vlak rekening mee moeten houden!! We waren dan ook dat enorm blij dat Roland en Jelske ons initiatief van ganser harte wilden steunen en toe wilden treden tot het dagelijks bestuur van Eva Nova,

.Stichting Eva Nova wil zich inzetten voor voornamelijk vrouwen en meisjes in het zuidelijke deel van India.Wij willen mogelijkheden bieden voor deze mensen voor studie, onderdak, zelfontwikkeling, en educatie zodat zij een zelfstandige, onafhankelijke toekomst kunnen creeren. Wij geven persoonlijke aandacht door middel van lokale vrijwilligers en met medewerking van het Missiehuis in Trivandrum.Ook helpen wij met het opzetten van kleine zelfstandige ondernemingen voor vrouwen en meisjes zodat zij onafhankelijk en zelfvoorzienend kunnen worden in de toekomst, in wonen, werken en leven.

Eva Nova is ontstaan uit de naam van de oudste vrouw uit de bijbel, namelijk Eva. Maria is de moeder van Jezus. Eva Nova betekend letterlijk Nieuwe Eva, een naam die wij als stichting passend vinden voor onze voornaamste doelgroep.

We hebben voor dit project/deze projecten gekozen en voor dit deel van India omdat we met eigen ogen hebben gezien en ervaren hoe groot de nood is voor met name vrouwen en meisjes. Helaas zijn vrouwen en meisjes ondergeschikt aan de man, worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt , krijgen nagenoeg geen mogelijkheden om naar school te gaan om zichzelf te ontwikkelen, om een beroep te leren, enz. Wij proberen op kleine schaal wat meer perspectief te bieden en bewustwording te creeren bij vrouwen en meisjes. Gezien het feit dat kapelaan Marthoma in dit deel van India is geboren lag het voor de hand dat wij iets wilden gaan doen in die streek.

Op 3-4-2021 om 20:21 schreef Henk Lammen:

Hallo Netty,
Onderstaand de vragen. Eerst enkele algemene over jullie als bestuuursleden, vervolgens vragen mbt de nieuwe stichting.
Algemene vragen:
Namen van de bestuursleden en leeftijden:
Woonplaatsen van de bestuursleden:
Vragen mbt tot de stichting:
Hoe is de stichting tot stand gekomen? Van wie is het initiatief?
Wat is jullie (bestuursleden) relatie tot elkaar? Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Wat houdt de Stichting Eva Nova in? Wat doen jullie? En hoe zijn jullie tot de naam gekomen?
Waarom juist dit project? Is er een persoonlijke relatie?
Hoe is de situatie voor kansarme meisjes en vrouwen in het zuiden van India?

Toon geciteerd materiaal

Hallo Netty,
Onderstaand de vragen. Eerst enkele algemene over jullie als bestuuursleden, vervolgens vragen mbt de nieuwe stichting.
Algemene vragen:
Namen van de bestuursleden en leeftijden:
Woonplaatsen van de bestuursleden:
Vragen mbt tot de stichting:
Hoe is de stichting tot stand gekomen? Van wie is het initiatief?
Wat is jullie (bestuursleden) relatie tot elkaar? Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Wat houdt de Stichting Eva Nova in? Wat doen jullie? En hoe zijn jullie tot de naam gekomen?
Waarom juist dit project? Is er een persoonlijke relatie?
Hoe is de situatie voor kansarme meisjes en vrouwen in het zuiden van India?

Kansarme vrouwen en meisjes in het zuiden van India komen niet gauw in de gelegenheid om hun persoonlijke leven een andere en betere wending t.e geven. Helaas is dit maar voor een hele kleine groep weggelegd, terwijl er zo veel mogelijkheden zouden kunnen zijn. In het beste geval krijgen m.n. de meisjes een paar jaar bbasisonderwijs maar daar houdt het in veel gevallen al snel mee op. Kinderen worden van school gehaald omdat er geen geld is voor studie en al helemaal niet voor private schools. Ze worden er op uitgestuurd om geld te verdienen, te helpen in het huishouden enz


Hoe gaan jullie de activiteiten als stichting vormgeven? Wat gaan jullie concreet doen? Gaat het vooral om financiele hulp of ook hulp ter plekke

Wij hebben inmiddels een paar kleine projecten kunnen ondersteunen, nl onderwijs voor een aantal kinderen, we hadden ook een project visverwerking, voor en door een tiental dames. Zij knoopten.herstelden visnetten, verwerkten verse vis tot Fishpickles, maakten limonade en ijsjes van mango's en verkochten deze producten aan de plaatselijke winkeltjes. Met de opbrengst zouden dan weer nieuwe kleine projecten gestart kunnen worden.Helaas kwam Corona roet in het eten gooien, zodat een aantal van deze activiteiten gestaakt moesten worden.

Inmiddels zijn we bezig een aantal nieuwe projecten op te zetten, waaronder: sportgelegenheden bieden voor meisjes, daar die er in dit gedeelte van India (nog ) niet zijn,

Schoonmaken van woonwijken door scholieren. Zij ontvangen voor hun school een vergoeding voor dit werk, we proberen bij hun op deze manier bewustzijn te kweken voor het belang van een schonere, mooiere leef woon en werk omgeving.

Een ander project waarvoor we ons willen inzetten is counseling voor gezins en relatie problemen. In deze cultuur is het not done om te gaan scheiden wanneer er relatieproblemen voorkomen in een gezin, met alle gevolgen van dien. Vrouwen zijn dan vaak het slachtoffer in zo een situatie. Eva Nova wil deze vrouwen bij staan en daar waar nodig professionele hulp bieden.

Begeleiding voor zwangere vrouwen staat ook op onze lijst to do. Samen met het missiebureau in Trivandrum, waarmee we ook met andere projecten samenwerken, willen wij zwangere vrouwen medische, psychologische en spiritule zorg aan bieden zodat zij zich goed kunnen voorbereiden op het moederschap.


Hoe kunnen mensen jullie project (onder)steunen?

Mensen kunnen onze stichting steunen middels een gift of een periodieke financiele bijdrage, op rekening van Eva Nova.

t.n.v. Triodos Bank, Stichting Eva Nova, op rekeningnummer NL 25 TRIO 0320 2504 23

Inmiddels kunnen we ook verwijzen naar onze website voor aanvullende informatie over onze stichting: www.evanova.nl



Op 3 oktober wordt er in Venray de Singelloop gehouden. Enkele bestuursleden willen meelopen om naamsbekendheid voor Eva Nova te krijgen. Men kan deze lopers ook sponseren . Het is uiteindelijk voor ons goede doel. Een donatie of sponsoring kan gedaan worden op: Stichting Eva Nova, NL TRIO 0320 2504 23



Oprichtingsdatum Eva Nova is geweest in maart 2021


Hoop dat je hiervan een mooi artikel kunt maken.


Ik hoor wel van je wanneer we een afspraak kunnen maken met de fotograaf 

Afbeelding